Cinlere sığınma şirke kaçar
Salı, 23 Ekim 2012 00:00

Cinlere sığınma şirke kaçar

Merhaba Süleyman Bey, ben satış işiyle uğraşan bir insanım. Bir ara işlerimiz durgundu ve İzmit’teki iş ortaklarımdan biri ilahiyat mezunu ve bir dergâha devam eden bir hanımın kendisi için bir takim şeyler yaptığını dualar verdiğini ve Berhetihin adlı bir satış cininden söz ettiğini söyledi. İşle ilgili bir şey yaparken bu ismi söyleyecekmişiz. Ben namazında, orucunda bir insanım. Sizin 6 ciltlik tefsirinizi de okudum. Kur’ân’da söz edildiği için cinlere inanırım. Bu bayan arkadaşıma bir gün benden söz ederek, senin uzakta bir arkadaşın var, namazında niyazında. Ona da bu duayı ver, yatsıdan sonra 100 kez okusun demiş. Bir de şifa için her gün Vakıa suresini okumamı önermiş. Arkadaşımı kırmamak için bir süre bunu yaptım ama hocam dinimiz akıl dini, Kur’ân ayetleri, yüce rabbin bize yol göstermek için indirdiği şeyler değil mi? Evet, sevgili peygamberimizin bazı duaları okuyup kişilere şifa için üflediğini yazmıştınız.

Bu durumu anlattığım bir arkadaşım da bu konularda dikkatli olunması gerektiğini, bunun şirk olduğunu söyledi. Dua için de bazı şeylerin ehil olmayan kişilerce söylenmemesi gerektiğini, sonuçta Arapça bilmediğimiz için ne olduğunu anlamadan söylemememi önerdi. Açıkçası hocam kafam karıştı ve ben de size danışmaya karar verdim. Duayı da aşağıda yazıyorum. Böyle şeyler dinimizce caiz midir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

sübhanallahi ve bihindihi sübhane allahi azimi ve bihamdihi estağfurullah
beşkeeylehin ya kâfi, ya gani, ya fettah, ya rezzak, ya kerim, ya vehhab, ya zettavl, ya mecid

Cevap: Kardeşim işle ilgili iş yaparken bir cinin adını söylemek, şirkin daniskasıdır. İşe başlarken sadece Allah'ın adı anılır, O'na sığınılır. Bismilla­hirrah­ma­nirrahim denilir. Yani Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla başlıyorum denilir. Cinin adıyla işe başlamak, cine sığınmak müşriklerin yapacağı bir iştir. Kur'ân bunu reddetmektedir. Çünkü Peygamber dönemindeki müşrikler de böyle yaparlardı. İşte Cin Suresinin âyeti:

"Doğrusu insanlardan bazı erkekler, cinlerden bazı erkeklere sığınırlardı da onların şımarıklığını artırırlardı." (Cin: 6)

Câhiliyye döneminde bir adam sefere çıkıp bir vadide gecelerse: "Bu vadinin şerrinden, bu vadinin büyüğüne yahut beyine sığınırım" der, öyle yatardı. Ve inancı­na göre sabaha dek cinlerin korumasında olurdu. Bir rivayete göre de Araplar kıtlık, kuraklık zamanlarında mer'a ararlar, böyle bir yer bulunca: "Burada bir âfete (yani bir cin çarpmasına) uğramaktan, bu vadinin rabbine (sahibine) sığınırız" diye bağırır­lar, kendilerini kimse korkutmazsa oraya konarlardı (Mefâtîhu'l-ğayb: 30/156; Câmi'­u'l-beyân: 29/108; et-Teshîl: 4/152-153).

Kur'ân cinlere sığınmanın, onlardan yardım beklemenin, cinleri şımarttığını belirtir ve sadece Allah'a sığınmak, O'na yalvarmak gerektiğini vurgular: "Mescidler, Allah'a mahsustur. Allah ile beraber hiç kimseye yalvarmayın." (Cin: 18)

Yazdığınız dua da doğrudur ama siz yanlış yazmışsınız. Manasını bilmeden yanlış kelimelerle dua etme yerine içinizden geldiği biçimde dua etseniz daha iyi olur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş