Babanın yanlış eğitimi nefret doğurur
Cumartesi, 20 Ekim 2012 00:00

Babanın yanlış eğitimi nefret doğurur

Değerli Süleyman Bey; Tefsirinizi okuyarak dini öğrenmek için çaba gayret sarf eden bir gencim. Kur’ân-ı Kerim de İsra Suresi'nde "Rabbin yalnız kendisine tapmayı ve ana babaya iyilik etmeyi buyurmuştur. Eğer ikisinden biri veya her ikisi, senin yanında iken ihtiyarlayacak olursa, onlara karşı "Öf" bile demeyesin, onları azarlamayasın. İkisine de hep tatlı söz söyleyesin." Buyuruluyor.

Ben küçükken biraz yaramaz ve tembel bir çocuktum. Babam bana ders çalışmam için çok küçük yaşlardan itibaren uzun bir süre ağır şiddet uyguladı. Hatırlıyorum ilkokul 2'den Lise 2'ye kadar (dayak zoruyla iyi karne getirdiğim sömestr ve yaz tatilleri hariç) hemen hemen 2 günde bir şiddetli dayak yedim. Ben ders çalışmayı sevmezdim. Bana bir gün öncesinden konular verir ertesi günü onlardan sözlü sınavlar yapardı. Tabi dayak zoruyla çalışsam da bilemediğim sorular mutlaka olduğu için dayak yerdim. Bununla birlikte HER GÜN okuldan eve titreyerek korkuyla gelmek nedir siz bilir misiniz? O korku... Ya o akşam sorulan soruları bilemezsem? Bir çocuğun en güvenli yeri olması gereken evinin şiddet dolu olması nedir bilir misiniz?

Şu anda üniversiteyi baba zoruyla bitirdim ama psikolojim alt üst oldu 15 yıldır şiddetli ruhsal rahatsızlıklar yaşıyorum ve çok mutsuzum. Öyle ki okulu bitireli 10 sene olmasına rağmen evden dışarıya çıkıp da bir işe girip çalışmıyorum. Beni yaşadıklarım öyle etkiledi ki insanlardan kaçıyorum.

Şimdi bana ayette babama “Öf” bile dememem emrediliyor? Beni bu kadar sakatlayan bir insana nasıl saygı duyarım?

Cevap: Babanın terbiye, (eğitim) sistemi yanlış ama o bunu senin iyiliğin için, tahsilin için yapmış. Kendine menfaat sağlamak için değil. Her ne kadar yanlış eğitim metodu uygulamış ise de yine de ona hoşgörülü, saygılı davranmalısın. Allah'ın emri böyledir oğlum. Babanı kırarsan Allah'ı da incitmiş olursun. Senin yücelmeni görmek için elinden gelen çabayı harcayan anne babana sadece saygı ve sevgi beslemelisin ki için huzur dolsun, Allah da memnun olsun. Allah’tan, sana yardım etmesini, gönlüne huzur vermesini dilerim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş