Teşekkür ve taleb *** Saiyden tayyiben ne demektir?
Perşembe, 18 Ekim 2012 00:00

Teşekkür ve taleb

Sayın Hocam, cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. Bu benim için çok önemli. Emin olun tefsirden çok faydalanmaya başladım bile. Tavsiye ettiğiniz diğer kitaplardan da aldım. Benim bir ricam daha var.

Namaz konusunda bizim sizin yazdığınız bir kitaba ihtiyacımız var. Gazetedeki günlük Soru cevaplardan ben çok faydalandım. Cevaplarınız bizi namaza yaklaştırdı. Keşke çük küçükken başlasaydım hayat sahnesinde çok farklı yönde olabilirdim. Küçük kızım var onun ön yargılardan uzak sadece Kur’ân’daki namazı öğrenip kılmasını çok isterim ve elimde bir kitabınız olursa çokta kalıcı olur diye düşünüyorum. Allah size çook uzun ömürler versin. Saygı ve sevgilerimle...

Cevap: İsterseniz "Müslüman’ın Cep Kitabı" adlı küçük kitabımı alırsınız. Kısada namaz ve ibadetler hakkında bilgi verir. Ama daha ayrıntılı ve içerikli bilgi "Yeni İslam İlmihali" adlı kitabımda mevcuttur. Teşekkürler. Selam ve sevgilerimle.


Saiyden tayyiben ne demektir?

Sayın Prof. Dr. Süleyman Ateş;  İyilik güzellik esenlik dileklerimi iletirim. Toplumu, aydınlatma çabanızda başarılar dilerim. Maide suresinin 6'ıncı ayetinde ve
Nisa suresinin 43'üncü ayetinde Teyemmüm konusunda önerilen, 5*6 "Saıyda Tayyiba" 4*43 "Saiyda Tayyiba" şeklindeki Arapça ifadeler, Kur’ân Meali Kitaplarının birçoğunda "Temiz toprak" diye Türkçeye çevrilmektedir. "Su" yoksa, yapışkan kıvamlı, hijyenik toprak; "Hijyenik Kil" kullanılmasının önerildiğini zannediyorum.

"Yapışkan toprak; Kil": Tıpkı ressam silgisi gibidir. Her türlü kiri kendi bünyesine yapıştıran, yoğrulabilir kıvamda, yapışkan toprak olan "Kil" ile dış temizlik yapılabilir.

Bildiğiniz gibi, yapışkan karakterli özel bir toprak ile "Kil banyosu" yapan kişiler de vardır? "Saıyd" maddesi: "Yapışkan toprak; Kil" (Clay; cohesive soil) "Tayyiba": İyi, güzel, sağlıklı, hijyenik Anlamlarını vermek doğru mudur? Taş veya pişmiş katı toprak; tuğla, kiremit parçası ile teyemmüm olmaz değil mi?

Cevap: Saiyd toprak, tayyib, güzel, temiz demektir. Saiyden tayyiben temiz toprak anlamına gelir. Sizin hijyenik çamur şeklindeki yorumunuzu ayette bulamıyoruz. Zaten temiz toprak, hijyenik topraktır. Çünkü toprağın da temizleyici özelliği vardır. Nitekim su bulamayan kimse, icabında kirli, yağlı elini toprağa sürer.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş