Dini nikâh ***  Yabancı ülkede imam nikâhı
Perşembe, 04 Ekim 2012 00:00

Dini nikâh

Hocam.. Allah sizden razı olsun... Benim sorum dini nikâhla ilgili, kutsal kitabımızda kadın ile erkeğin nikâhı için velinin onayı ve iki şahit şart koşuyor galiba... Fakat günümüzde mülki amirin nikâhının ardından imamlar tarafından dini nikâh da şart gibi kıyılmakta. Peygamberimizin sünneti olarak mı dini nikâh kıyılmakta? Resmi nikâh yanında rahatlama için mi dini nikâh kıyılıyor? Dini nikâh dinimizin emrimidir? Ve imam tarafından kıyılması şart mıdır? Cevaplarsanız sevinirim...

Cevap: Aslında resmi nikâh, bütün unsurlarıyla dini nikâha uyar. Nikâh nikâhtır, dinisi, resmisi yok. İki şahit huzurunda tarafların evlenmeyi kabul etmeleri nikâhtır. Bunun dinisi falan yok. Ama insanlar manen rahatlamak için dini nikâh kıymayı da gelenek haline getirdiler. Bu nikâh kıyılmayınca dedikodulara sebep olur. Onun için dini nikâh da kıyılıyor. Yapılan şey aslında bir duadan ibarettir. Bunu yapınca insanlar kendilerini daha rahat hissediyorlar.


Yabancı ülkede imam nikâhı

Sayın Hocam, size yaklaşık 2,5 yıl önce yazmıştım: Çocuğumun Amerikalı eski öğretmeni Hıristiyanken Müslüman oldu diye. Şimdi yine Çin’de olup daha başka bir ülkenin vatandaşı Müslüman bir adamla evlenmek (imam nikâhı kıydırmak) istiyor.

Soruyor: "İmam bunu yapmak için bizden ne ister?" Çin’de yasal zorunluluklar varsa, elbette onu buradan öğrenip uymak kendi görevi.. Geleneksel bazı farklılıklar da olabilir. Ancak dini yönden sizce hazırlamaları gereken bir şey var mı?...

Cevap: Dini nikâhın şartı veya hazırlığı yok. Evlenecek erkekle kadın veya kız bir araya gelirler. En az iki de şahit bulunur. Nikâhı kıyacak kişi, kıza ve erkeğe birbirini karı koca olarak kabul ettiklerini sorar. Her biri kabul ettiğini üç kez açıkça söyleyince nikâhı kıyan da "Ben de nikâhınızı kıydım" der. Duâ okur. Ancak nikâh kıymadan önce erkeğin kadına vermesi gereken bir mehir (para veya mal) belirlenir. Mesela beş bin dolar, 10 bin dolar gibi. İşte bu mehr de söylenerek nikâh kıyılır, duâ okunur. Daha sonra erkek, üzerine aldığı bu parayı (mehri) karısına vermek zorundadır. Ancak kadın isterse mehrini kocasına bağışlayabilir. Evlenme sırasında erkeğin kadına aldığı takılar, giysiler de mehrden sayılır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş