Önceki kitapların durumu *** Ahiret azabını çeken ruh mu, beden mi?
Çarşamba, 03 Ekim 2012 00:00

Önceki kitapların durumu

Hocam öncellikle size en derin saygılarımı sunuyorum ve ellerinizden öpüyorum... Tevrat ve İncil'in tahrif edilmediğini önceki yazılarınızda belirtmiştiniz. Ancak İncil'de Hazreti İsa için Tanrı'nın oğlu ifadesi çokça kullanılmaktadır. Kur’ân ise "Meryem oğlu İsa Mesih Tanrı'dır diyenler kâfir olmuşlardır" diyor. Bu durum çelişki oluşturmuyor mu?

Cevap: İncil başka Mısırlı Ploton'un (Yeni Eflatun'un) eski Mısır ve Hint dinlerinden alıp Hıristiyanlığa adapte ettiği Üçleme inancı başkadır. Üçleme Hz. İsa'nın öğretisi değildir. Hıristiyanlığa idhaldir. Hz. İsa'nın Allah'a Baba deyişi, Rab anlamındadır. Nitekim bir konuşmasında "Benim de babam, sizin de babanız" diyor. Yani koruyucumuz, rabbimiz demek istiyor. Daha sonra O'nun bu sözü Hıristiyan İlahiyatçılar tarafından İsa için "Tanrı'nın düşünce oğlu" şeklinde yorumlanmıştır. Dediğim gibi bu eski inançlardan alınmış felsefi bir yorumdur. Ama İncil'in kendisinde Üçleme inancı yoktur. Öyle olsa Kur’ân Hıristiyanlara İncil'in hükümlerini uygulamalarını tavsiye etmez. Oysa Kur'ân bunu emrederek buyuruyor ki: "İncîl sahipleri, Allah’ın onda indirdiği ile hükmetsinler. Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar, yoldan çıkmışlardır." (Maide Suresi: 47)


Ahiret azabını çeken ruh mu, beden mi?

Değerli hocam ruh cehenneme girer mi? ruh rabbin emrindedir buyu­rulmuş­tur, ateş azabını çekecek olan insanın nefsi midir fizik vücudu mudur bu ateş bizim bildiğimiz ateş midir?

Cevap: Yangın azabını hisseden, acıyı duyan fizik beden değil, ruhtur. Ruhun çıktığı fizik beden acı duymaz. Bunu herkes bilir. Elbette ruh yanmaz ama yangın acısını duyar. Dünyada yaptığı kötülükler ruhu yakan yangın olur, ona acı çektirir. Oradaki azabı ve yangını dünyadaki maddi yangın ve azap ile kıyaslamak doğru değildir. Onlar dünyadakilere benzese bile mahiyetleri farklıdır. Allah göstermesin, çok sevdiği bir yakınını yahut evlâdını kaybedenin içi yanar, yüreğine âdeta kor düşer ama görünürde ateş veya yangın yoktur. Bu yangın, ruhu yakan ayrılık, üzüntü ateşidir. Ayrıntı için "İnsan ve İnsanüstü" adlı eserimizde mevcuttur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş