Bu kötü gidişin sonu yok mu? *** Sübhaneke ve Ettehiyyatü duaları
Pazartesi, 01 Ekim 2012 00:00

Bu kötü gidişin sonu yok mu?

Merhaba Hocam. Hocam, toplumumuz hep kötüye doğru gidiyor ve ben bu konuda bayağı üzgünüm. Bu gidişin bir sonu yok mu? Şimdiden teşekkürler.

Cevap: İnşaallah bu kötü gidişin bir sonu olur. Gidişin sona ermesi ve güzelliklerin gelmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Herkes kapısının önünü temizlerse şehir tertemiz olur. Herkes ailesini düzeltirse millet de arınır, kötülükler iyiliklere dönüşür. Ümitsiz olmak fayda sağlamaz. Ümit ile Hak yolunda çalışmak gerekir. Selamlar.


 

Sübhaneke ve Ettehiyyatü duaları

Saygıdeğer hocam, Allah’ı anmak için kıldığımız namazlarımızda, ilmihal kitaplarından öğrendiğimiz şekliyle, önce Subhaneke duasını, ardından çektiğimiz Eûzü-besmele ile Fatiha suresini, sonrasında namaz surelerinden birini, oturuşlarda ise Ettehiyyatü duasını okuyoruz... Benim sorum Subhaneke ve Ettehiyyatü duaları ile ilgili... Bildiğim kadarı ile Kur’ân’da geçmeyen bu dualar, namazın olmazsa olmazlarından mıdır? Subhaneke duası okunmayıp, oturuşlarda ise Ettehiyyatü yerine Ayet el Kürsi ya da başka bir sure okunabilir mi? Vereceğiniz aydınlatıcı bilgiler için size şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Subhaneke ve ettehiyyatu okumak sadece sünnettir. Namazın gereklerinden değildir. Sünnet olduğu söylenir. Ama namazın olmazsa olmazı Fatiha okumaktır. Çünkü Peygamberimiz, Fatiha'sız namazın olmayacağını buyurmuştur. Son oturuşta et-tehiyyatu okuyacak kadar oturmak gereklidir. Ama et-Tehiyyatu okumak şart değildir. İstediğiniz şekilde dua edebilir veya duâ âyetleri okuyabilirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş