Arapça neden kutsal? Dinde dillerin birbiri arasındaki farkı nedir? *** Yemin Keffareti...
Cumartesi, 29 Eylül 2012 00:00

Arapça neden kutsal? Dinde dillerin birbiri arasındaki farkı nedir?

Sayın hocam normal hayatta günümüz diliyle konuşuyoruz, takdir edersiniz ki 72 milletin konuştuğu diller Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca gibi çeşitleniyor.. Fakat neden mesela Türkçe meal olarak önümüzde duran bir kitaba cünüpken dokunmak caizken, Arapçasına dokunmak neden caiz olmuyor? Arapçanın diğer dillerden farkı nedir? Sonuçta Araplar da günlük konuşma dillerinde birbirlerine Arapça küfür de ediyorlar sanırım.. Dolayısıyla bu bağlamda düşündüğümüzde Arapçanın kutsal bir dil olduğunu, yada Kur’ân'ın Arapçasına dokunmanın caiz olmadığını nasıl izah edebiliriz.. Saygılarımla

Cevap: Ben Arapçanın kutsal dil olduğunu, Türkçe meale cünüp iken dokunula­bileceğini ama Arapça Kur’ân'a dokunulamayacağını sizden duyuyorum. Ben böyle bir şey bilmiyorum. Sığ düşünceli insanlar, işin özünü bırakmışlar, hep böyle kabuklarla uğraşıp duruyorlar. Abdest ve gusül namaz kılmak için gereklidir. Kur'ân'ı tutmak için gerekli değildir. Gerekli olduğunu söyleyenlerin gerekçeleri tutarsızdır. Bu konudaki izahlarımı yazı arşivimden öğrenebilirsiniz.


Yemin Keffaretinin ülkelere göre değişimi

Hocam belki önemli değil ama yine de merak ettiğim bir konu var. Yeminimizi bozduğumuz takdirde mesela on fakirin karnini doyurmamız veya orucu tutamadığımız her günün karşılığında yine yoksulları doyurmak gerek. Fakat ben Avustralya’da yaşıyorum. Bu ülkede bir insan işsizse dahi hükümet ona aç kalmayacağı şekilde belli bir ücret veriyor. Oruç tutamadığımız veya bir yeminimizi yerine getirmediğimiz takdirde bunların maddi karşılığını kendi ülkemizdeki yoksullara verebiliriz sanıyorum. Peki, ama o zaman ne şekilde vereceğiz? Örneğin Turkiye’de bir yoksulu doyurmanın on günlük karşılığı 100 TL, fakat Avustralya’da bu miktar çok farklı olabilir. Burada sadece bir öğlen yemeği 20 doları bulabilir. O halde 10 gün karşılığı toplam 200 dolar mı vermemiz gerek ülkemizdeki bir fakire? Ki bu bir tek öğün yemeği. Üç öğün yemeğin karşılığı Avustralya’da çok daha fazla yani dışarıdan yerseniz en azından 50 dolar tutar günlük. O halde bunun karşılığı memleketimizde 10 günlük 500 dolar mı vermemiz gerek? Yoksa 100 TL’nin dolar karşılığını mı?

Ayrıca bu şekilde on gün yemek veya karşılığını vermek yerine mesela o yoksulun on günlük mutfak masrafını (pazarı-marketi) karşılasak olur mu? Teşekkürler Hocam

Cevap: Nerede fidye verecekseniz oranın ölçülerine göre bir fakiri 10 gün veya on fakiri bir gün sabahlı akşamlı doyurmanız veya bunları giydirmeniz veya bu olmazsa üç gün ardı ardına oruç tutmanız gerekir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş