Allah rızası için yardım edin bize hocam
Cuma, 24 Haziran 2011 01:00
Allah rızası için yardım edin bize hocam

Sayın hocam benim bir sorunum var:

birkaç kez diyanetteki dini sorular yetkililerine yazdım ama tatmin edici açıklayıcı bir cevap vermediler bize yardımcı olursanız çok seviniriz hocam.

Sayın hocam bundan 1,5 sene önce yurtdışında çalışıyordum orada Avrupa herkes Avrupa vatandaşı olmak için yaşlı kimselerle para karşılığı nikah kıyıp vatandaş olana kadar kalıyorlardı gerçek bir evlilik olmuyordu bu hatta nikahtan sonra nikahlandığın kişiyi görmüyordun bile sadece aydan aya parasını bankaya yatırıyordun bir izin dönüşü bunu eşime anlattım eşim çok sevindi dedi ki benim bir arkadaşımın kocası da böyle yaptı, Avrupa vatandaşı oldu. Çocuklarının hayatı kurtuldu sen de yap bunu ben Allah katında her zaman senin karınım. Bir imza değil ki bizi bağlayan, Avrupa vatandaşı olunca gelirsin tekrar resmi nikâh kıyarız dedi biz oturduk anlaştık ve formaliteden resmi nikâhla boşanmaya karar verdik yine Allah katında nikâhımız duruyordu bize göre sonra tekrar resmi nikâh kıyacaktık.

Birlikte mahkemeye gittik anlaşmalı olarak boşandık ve yine birlikte evimize döndük ama benim yurtdışındaki işim erken bitti ve yurda döndüm yani yabancı bir kadınla formalite evliliği falan yapmadım biz eşimle boşandıktan sonra 5 ay daha aynı evi paylaştık çünkü hala karı kocaydık biz..yaz gelince tekrar resmi nikâh kıyacaktık ama bir gün eşimle lüzumsuz bir konu yüzünden tartıştık ve eşim evi terk etti nasılsa resmi nikâhımız da olmadığı için bu ona koz oldu ben aylarca eşimin peşine düştüm, yuvam yıkılmasın çocuklarım ortada kalmasın istedim ama eşimi bulamadım ailesi bana yardımcı olmadı babası dedi ki siz boşanmışsınız zaten artık kızım senin karın değil, bırak peşini.

Ben de dedim ki biz boşandıktan sonra yine 5 ay aynı evde kaldık o zaman karımdı da evi terk edince mi karım olmaktan çıktı hiçbir kadın evi terk edince nikâh düşer mi?. Ben senin şimdiye kadar karındım ama şimdi gidiyorum; artık karin değilim demekle nikâh mı bozulurmuş dedim biz gerçekten kalben boşanmadık ki ben karımı boşamadım, sadece bir cahillik yapıp formaliteden boşandık. Ben onu gerçekten boşamadıkça o Allah katında benim karımdır dedim kayınpederim de dedi ki olmaz öyle şey burası şeriat memleketi değil sen git Arabistan'da İran’da yaşa burası laik bir ülke ve kızım senden boştur peki sizin dediğiniz gibi olsun ama öyle de olsa yardım edin yuvamızı tekrar kuralım 19 senelik evliliğimiz heba olmasın dedim; yardım etmediler hocam.

İslam'da bunun açıklaması nedir hocam eşim hala benim dinen karım mıdır, yoksa değil midir formaliteden anlaşarak boşanmak nikâhı düşürür mü mesela bazı kadınlar ölen babalarının maaşlarını almak için formaliteden boşanıyorlar kocalarından ama hala ayni evde yaşıyorlar bütün bunlar nikahsız mı yaşıyorlar, zina mı yapıyorlar hocam..eğer nikahımız duruyorsa karımın evi terk etmesiyle nikâh bozulur mu hocam bizi bu konuda aydınlatırsanız çok memnun oluruz hocam. Allah sizden razı olsun.

Cevap: Din oyuncak değildir. Formaliteden boşanmak olmaz. Siz mahkemede boşandığınızı kabul ettiyseniz, hâkim de karar verdiyse formalite de olsa aranızda nikâh kalmaz. Ama bu kadın sonradan gelmiş, seninle birkaç ay kalmış. Bu durumda aranızda yeniden nikâh kurulmuş demektir. Kadın eğer gelmeseydi sizin bir hakkınız yoktu. Ama kendi rızasıyla sizinle birkaç ay karı koca olarak kalmış. Bundan sonra kadının kendi isteğiyle çekip gitmeğe hakkı yoktur. Çünkü İslâm'da boşama kadının değil, erkeğin hakkıdır.

Doğrusunu isterseniz bu iş çetrefilli bir iş. Evet, boşama erkeğin hakkı ama siz resmen mahkemede boşanmakla dolaylı olarak kadına özgürlük tanımış oldunuz. O ikinci kez sizinle birleştiği zaman istediği zaman artık ayrılma hakkına sahiptir. Şimdi eğer kadın kesinlikle sizden ayrılmaya ve size dönmemeğe kararlı ise, artık aranızda hiçbir bağ kalmaz. O da hürdür, siz de hürsünüz. Maalesef size yardımcı olamıyorum. Ne diyelim üç günlük dünya için insan karısını boşar mı? O babasının maaşını almak için hileli boşananlar da yanlış yapıyorlar. Dinde yalanın dolanın yeri yoktur. Din şakaya gelmez. Allah kolaylık versin.