Fitre ve zekât hk.
Pazartesi, 17 Eylül 2012 00:00

Fitre ve zekât hk.

Hocam ben ramazan orucumu en baştan beri tutuyorum. Yani hastalık veya yolculuk durumum yok. Maddi durumuma gelince 30 yaşında bekârım. Anne ve babamla kendi evimizde oturmaktayız. 6-7 senedir çalışıyorum ve 1 arabam var. 1 araba parası da maaşlarımdan biriktirdim. Gelecek yıllarda evlenmeyi planlıyorum ve ayrı bir ev satın alıp orada oturmam lazım ve bunun için maaşımla para biriktiriyorum. Sanıyorum 2-3 sene daha biriktirmem lazım olacak. Zekâta gelince zorunlu olan şeyleri (evimi) almak için biriktirilen paraya zekât düşmez diye biliyorum. Sanıyorum araba için de öyle. Bu yüzden şimdiye kadar hiç zekât vermedim. Ama tam netleştirmek istiyorum. Benim zekât vermem farz mı? Bu para ve arabama göre zengin mi sayılıyorum? Ayrıca aklıma takılan bir şey zekât farz değilse orucumu tam tutmama rağmen benim de fitre vermem gerekiyor mu? Bu da farz mı? Maddi karşılığı 25 TL diye biliyorum, doğru mu?

Hocam ayrıca Annemin ben evlenirken karşı tarafa (kız tarafına) vermemiz gerektiği için altınlarımız da evimizde duruyor. Bunlar da asgari altın sınırını (80 küsur) gramı aşıyorsa bunlara da zekât düşer mi? Bunları ben almadım, annem aldı. Bu yüzden anneme mi düşer bana mı?

Bilgilendirme yaptığınız için Allah sizden razı olsun. Sağlıcakla Kalın.

Cevap: Ev insanın temel ihtiyacıdır ama araba için aynı şey söylenemez. Araba için biriktirdiğiniz para, zenginlik ölçüsüne vardıysa (yani 81 gram) altının karşılığı kadar olup da bunun üzerinden yıl geçtiyse onun zekâtını (%2.5) oranında vereceksiniz. Annenizin altınları kendisine aittir. Eğer size hediye ettiyse sizin olur. Ama 81 gramdan fazla ise onun da %2,5 oranında zekâtını vermek gerekir. Fitreye gelince: Fitre, arpa, buğday, kuru hurma ve kuru üzümden verilir. Buğday ile unundan 520 dirhem (takriben: 1,5 kg.); diğerlerinden 1040 dirhem (takriben: 3 kg.) verilir. Bunların kendileri verileceği gibi değerleri olan para da verilebilir. Hangisi fakirin ihtiyacını karşılamaya uygunsa öyle yapılır. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı, bu çeşitli maddelerden verilecek fitrenin para değerini ilân etmektedir. Buğday üzerinden hesabedilirse fitre miktarı takriben 8-10 lira eder. Ama kuru hurmadan verilirse 3 kg. hurmanın para karşılığı en azından 60 lirayı bulur. Siz durumunuza uygun çeşit üzerinden fitrenizi verirsiniz. Fitre oruca bağlı değildir. Zenginliğe bağlıdır. Oruç tutmayan da fitre verir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş