Haram kılma yetkisi kimindir? *** Kurbanın etini sahibi yiyebilir mi?
Perşembe, 13 Eylül 2012 00:00

Haram kılma yetkisi kimindir?

Hayırlı günler hocam, Müslüman bir genç, Mesruk, Şa'bi, Rubeyyi, Hamîd b. Abdurrahman el-Himyerî', Ebu Seleme gibi insanların Haram kılma (tahrim) boştur, bir şey lâzım gelmez. Ne hanım hakkında, ne de bir başka şey hakkında bir hüküm ifade etmez. O ne talâktır, ne de îlâ; ne yemindir, ne de zıhar, hiçbir şey değildir görüşünde olduğunu öğrense o âlimlerin görüşüne göre hareket edebilir mi?

Cevap: Bu âlimler hangi konuda "tahrim boştur" demişler, ne münasebetle böyle bir söz söylemişlerdir? Bu sözün söyleniş amacını bilmek gerekir. Bu sözü öğrenen insan, eğer bu adamların görüşlerinin delillerini bilecek kadar bilgi sahibi ise ve sözün Kitap ve Sünnete uygunluğunu tespit edebiliyorsa evet, bunların görüşüne göre hareket edebilir. Aslında önemli olan, bunların görüşüne uymak değil, Kur'ân'a uymaktır. Çünkü Kur'ân'a göre Allah'tan başka hiç kimsenin tahrîm (haram koyma) hakkı yoktur. Cenabı Allah: "Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü 'Şu helâldir, şu harâmır,' demeyin, sonra Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah'a karşı yalan uyduranlar ise iflâh olmazlar!" (Nahl: 116) buyurmuştur.


Kurbanın etini sahibi yiyebilir mi?

Hocam geçen sene kurban ibadetimizi Allah rızası için bir vakıfla yerine getirdik bu sene ise hem Allah rızası için kurban kestireceğiz ama bir parça da et yemek amacıyla köyde kestirirsek kurbanımız sahih olur mu? Bunu soruyorum, çünkü eti için kurban kesildiğinde kurban kabul olmaz diye okudum bazı yerlerde, hatta ortak kesimlerde ortaklardan birisinin niyeti oysa hiçbirininki kabul olmaz yazıyordu.

Cevap: Güzel olan, Allah rızası için kesilecek kurbanın etini üçe ayırmaktır. Bir bölümü fakir fukaraya, bir bölümü eşe dosta dağıtılır, bir bölümünü de kurbanı sahibi çoluk çocuğuyla yer. Allah rızası için kesilecek kurbanın hükmü böyledir. Ama adak kurbanı farklıdır. Kurban adamış olan kimse, adadığı kurbanın etini kendisi, çocukları ve babası, anası yiyemez. Onu fakirlere dağıtır. Sizin aldığınız bilgi yanlıştır. Allah kabul etsin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş