KUR’ÂN HAKKINDA KUŞKU UYANDIRMAK İSTEYENLER VAR *** DÜNYANIN YUVARLAKLIĞI PDF 
Cumartesi, 11 Ocak 2025 00:00

KUR’ÂN HAKKINDA KUŞKU UYANDIRMAK İSTEYENLER VAR

Bazı arkadaşlar Kur’ân-ı Kerimde aşırı çelişkiler var diyor. Mesela (Kur’ân) dünyanın düz olduğunu söylüyor diyor. Ben 5 vakit namazımı kılmaya çalışan biriyim ama bunlar benim aklımı karıştırıyor ben işin ehli olarak size sormak istiyorum bunun nedeni nedir? Bu beni kuşkuya düşürüyor.

Cevap:  O bazı arkadaşlarınıza cevap verebilmek için okumak gerekir. Kur'ân-ı Kerim'de dünyanın düz olduğuna değil, tersine yuvarlak olduğuna işaret edilir. Bunun için "İslâm'a İtirazlar Kur’ân-ı Kerim'den Cevaplar" adlı kitabımı veya Kur'ân Ansiklopedisinde "İ'câz-ı Kur'ân" maddesini okuyun. Ansiklopediden işaret ettiğim maddenin bir kısmını özetleyerek size gönderiyorum. Umarım arkadaşlarınız eğer iyi niyetli iseler bu yazı, hidayete gelmelerine yardımcı olur. Ama küfürde kararlı olana kimse yardım edemez.

DÜNYANIN YUVARLAKLIĞI

Âyette Allah’ın, yeri biçimlendirmesi,دَحَاهَا: dahvetti” şeklinde belirtilmiştir. Bir şeyi bir yerden bir yere götürmek anlamına gelen dahv (دحو) ve dahy ( دحي) köklerinde bir yuvarlaklık anlamı vardır. Çocukların topu, yerde eşilen bir çukura düşürmelerine dahv denir. Deve kuşunun yuva yapmasına, yatacağı yerdeki taşları temizlemesine idhâ (ادحاء) dendiği gibi, yumurtladığı yere ve yumurtasına da udhiyy (أدحي) denir. Dahv: Taş atıp bir çukura düşürme yarışıdır. Ceviz oynamaya da dahv denir. Hz. Peygamberin iki torunu Hasan'la Hüseyin bu oyunu oynarlardı. Bir çukur eşerler, yuvarlak taşlar atıp o çukura düşürmeğe çalışırlardı. Taşı çukura düşüren kazanır, düşüremeyen kaybederdi. İşte dahv, taş, ceviz ve sâireyi o çukura düşürme oyunudur. Medâhiyy ( مداحى), yufka biçiminde yuvarlak taşlardır (Lisânu'l-Arab: 1/954).

Görüldüğü üzere Kur’ân yerin biçimlendirilmesini temel anlamında yuvarlaklık, küresellik bulunan bir sözcükle anlatmaktadır. O halde "Va'l-arda ba'da zâlike dahâhâ" âyeti, "ardından arzı yusyuvarlak yaydı, düzenledi" şeklinde anlaşılmalıdır. Arzın küreselliğini ifade eden âyet yalnız bundan ibaret değildir. Birkaç yerde bu hususa işâret edilmiştir:

" (Allah,) Gökleri ve yeri hak ile yarattı. Geceyi gündüzün üzerine dolar, gündüzü de gecenin üzerine dolar. Güneşi ve Ayı buyruğu altına almıştır. Her biri, belli bir süreye kadar akıp gitmektedir. İyi bil ki O, azîzdir, çok bağışlayandır!"  (Zümer: 5) âyeti de dünyanın yuvarlak olduğunu açıkça ifade ediyor. Tekvîr, küre şeklinde sarmaktır. Gecenin gündüze, gündüzün geceye sarılması ancak küre şeklinde olur. Bilindiği gibi yeryuvarlağı, güneşin karşısında dönmektedir. Güneşe karşı olan yüzü gündüz, karşı olmayan yüzü gecedir. Sağdan sola doğru dönerken dünya, yüzünü güneşten öteye çevirmektedir. Arka taraftaki gece, güneşten öteye dönmüş olan bu yüze sarılıp burayı gece yapmaktadır. Gece tarafında kalan yüzü de bir yandan güneşe doğru dönerken gündüz, o yüzün yani gecenin üzerine sarılmaktadır. Böylece bir yandan gece, gündüzün; öte yandan gündüz, gecenin üzerine sarılmakta ve âyetin belirttiği sarılma olayı sürüp gitmektedir. Bu, küreden başka bir şekilde olamaz.

Peki (o) ülkelerin halkı, geceleyin uyurlarken azabımızın kendilerine gelmeyeceğinden emin midirler? Ya da (o) ülkelerin halkı, kuşluk vakti eğlenirlerken azabımızın onlara gelmeyeceğinden emin midirler?" (A‘râf: 39/97-98)

" ... Birden buyruğumuz arza gece veya gündüz gelir; sanki dünya, dün hiç (bitkisiyle süslenip) şenlenmemiş gibi, onu biçilmiş yaparız...  (Yûnus: 51/24)

Bu âyetlerin ifadesine göre Allah'ın baskını yani Kıyamet veya azap geldiği zaman dünyada hem gece ve hem de gündüz olacaktır. Beri taraftan Zuhruf Sûresi'nin 66’ncı âyeti, Kıyametinin ansızın geleceğini söylemektedir: “Onlar, hiç bilmedikleri bir zamanda anîden Kıyametinin gelmesini mi gözetliyorlar?” Şimdi düşünelim: Kıyamet anîden geleceğine ve Kıyamet geldiği zaman hem gece ve hem gündüz mevcut olacağına göre demek ki gece gündüz her an mevcuttur. Kıyamet geldiği zaman dünyanın bir tarafında gündüz, öbür tarafında gece olacaktır. Bu, küre şeklinden başka şekilde mümkün değildir. İşte dünyanın yuvarlaklığı bu ve benzeri âyetlerin işâretlerinden de anlaşılmaktadır.

(devamı yarın...)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş