Cemaatle kılınan namazlarda saflar neden sık tutulur? ***  Sigara israf mı yoksa haram mı?
Cuma, 07 Eylül 2012 00:00

Cemaatle kılınan namazlarda saflar neden sık tutulur?*

Soru: Cemaatle farz namazlar kılınırken ve caminin yüzde sekseni boşken imam safların düz ve sık olmasını istiyor. Safta duranlar yanındakini omuzuyla iterek açtığı bir karışlık yere arka saftan adam çağırıyor. Gelen kişi de yanındaki iki kişiyi iterek kendine yer açıyor. Bu şekilde sıkışık saf düzenlemesi nedeniyle rahat namaz kılınamıyor ve sıkıntılar yaratıyor. Mesela çoğu yaşlı olan cemaatin hareketi zorlaşıyor; sıkışıklık, kolların ve bacakların teması cemaatin kafasını meşgul ettiği ve dikkatini dağıttığı için iyi huzurlu ve rahat namaz kılınamıyor; yazın, insan yanındakinin vücut sıcaklığını hissederek namaz kılmak zorunda kalıyor. Cemaatin kalabalık olduğu cuma ve bayram namazları dışında, dini bakımdan sakıncası yoksa Diyanet’in bu konuya eğilmesi gerekmez mi? (Rüştü Çoban)

Cevap: Peygamberimiz, saflar arasında açıklık bulunmamasını, arada açıklık olursa şeytanın araya girip insanlar arasına soğukluk yaratacağını belirtmiştir. Amaç sık dururken omuzların temasıyla insanların birbirlerine daha yakın olmaları, fiziksel yakınlığın içsel yakınlığa da sebep olacağı düşüncesidir. Ama yakın olacağım diye cemaatin birbirini itmesi, zorla safta yer açması doğru değildir. Önde bir kişi sığacak kadar açıklık olunca arkadaki saftan biri yürüyerek öndeki safı doldurur. Peygamberin öğüdü böyledir.


Sigara israf mı yoksa haram mı?*

Soru: İsraf ve sağlığa çok zararlı olan sigara haram mı?

Cevap: Sigara israftır, israf ise haramdır. Gerçi bunu israf görmeyen, vücudun bir ihtiyacı olarak düşünenler de var. Eski Elazığ müftüsü, büyük alim merhum Hüseyin Erkenci tiryakiydi. Bir sohbet sırasında şöyle dedi: “Sigarayı haram sayacak bir delil yok. Olsa olsa israf açısından düşünülebilir ama ben bunu israf görmem ki.” Sigara kişinin kendi canına ve çevresindekilere zarar verir. Bu bakımdan kötü bir şeydir. Sigaranın kanser yaptığı artık herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Dinin amacı düşünülürse bu kadar zararlı olan şeyin haram olması gerekir ama Kur’ân indiği zaman sigara yoktu. Bundan dolayı Kur’ân’da “sigara içmek haramdır” diye açık bir hüküm yok.

Açıkça “sigara haramdır” diyemiyoruz ama zararları ve israflığı düşünülürse haram olması gerekir. Yine de bir kuşku bulunduğu için sigaraya harama yakın mekruh demişler. Maamafih Suudi Arabistan’da bazı din bilginleri, sigaranın haram olduğunu söylüyorlar. Sigarayı sadece dini değil, sağlığa ve çevreye verdiği zarar açısından değerlendirirsek ondan uzak durmamız gerekir.

Kimseye zarar vermeye, çocuklarımızın sağlığını bozmaya hakkımız yok. Sigara içenler, farkına varmadan özellikle kendi çocuklarınını pasif içiciliğe zorluyorlar ve sonunda onların çeşitli hastalıklara yakalanmasına zemin hazırlıyorlar. Çocuğunu yürekten seven, onun yanında sigara içmez. Çünkü kendi zevkinden önce yavrusunun sağlığını düşünür.

 

 

 

* Sayın Hocamızın tatilde olmasından dolayı yazı arşivden alınmıştır.   ... Webmaster

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş