CEMAATLE NAMAZ KILMANIN HÜKMÜ NEDİR? PDF 
Perşembe, 07 Kasım 2024 00:00

CEMAATLE NAMAZ KILMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Muhterem Hocam,

Farz namazları cemaatle kılmanın dinimizce hükmünü açıklar mısınız? Kişi farz namazlarını da evde kılıyorsa cemaati terk ettiğinden ötürü günaha girer mi? Ya da cami evimize uzak dahi olsa şayet mazeretimiz yoksa cemaate katılma yükümlülüğümüz var mıdır? Saygılarımla...

Cevap: Farz namazları cemaatle kılmak kuvvetli bir sünnet(sünnet-i müekkede)dir. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Cemaatle namaz kılmak, yalnız başına namaz kılmaktan 'yirmi beş parça (başka bir rivayette yirmi beş derece, diğer bir rivayette de yirmi yedi derece) daha fazladır" (Müslim, Mesâcid, 24, Hadîs: 245, 271; Ebû Dâvûd, Salat, 48; İbn Mâce, Mesâcid 16; Dârimi, Salât 56) demiştir.

İki kişi de cemaatle kılsa, yine cemaat sevabı hâsıl olur. Onun için iki kişi bir araya gelince namazı cemaatle kılmalıdır. İmamla beraber akıllı bir çocuk veya kadın da olsa cemaat yapılır.

Bir evde cemaatle namaz kılmak istendiği zaman ev sahibi ehil ise o imamlık yapar. Câmi'de namazı görevli imam kıldırır. Şayet bunlar kendi yerlerine başka birini imamlığa geçirirlerse o adam kıldırır.

Hangi Hallerde Cemaat Terk Edilir?

Biraz önce belirttiğimiz gibi namazı cemaatle kılmak farz değil, kuvvetli sünnettir. Sünneti terk eden sevaptan mahrum kalır ama günahkâr olmaz. Yani Cemaatle namaz kılmak farz olmadığı için cemaate gitmeyip evde kendi başına kılan farzı yerine getirmiş olur, ancak cemaat namazının sevabından mahrum kalır. Elverişsiz hava şartları, yağmur, çamur, soğuk, yol uzaklığı, hastalık, mal veya can korkusu, zifiri ka­ranlık, özürlülük, yaşlılık, hastabakıcılığı, yolculuk, abdest sıkışıklığı, sofranın konmuş olması gibi mazereti olanların evlerinde namaz kılmaları yeterlidir.

İşte bu nedenlerle cemaat terk edilebilir. Fakat cemaate gitme özlemi içinde bulunan kimse, olarak cemaate gitmese de cemaat sevabını alır. Çünkü herkese niyetinin karşılığı verilir.

Evde yalnız başına namaz kılan, vazifesini yapmış olur. Ancak Hadiste belirtildiği üzere yalnız başına namaz kılanın sevabı daha az olur. Çünkü cemaatte toplum birliği sağlanır. Birinde bulunan iyi hal ötekilere de geçer. Birinin aldığı feyiz ötekilere de sirayet eder. Ağlamak sirayet ettiği gibi gülmek de sirayet eder. Birinin içinde beliren iyi hal, feyiz ve huzur cemaate katılan öteki insanlara da geçer. Onlar da o iyi halden, feyiz ve ilhamdan yararlanırlar. Ayrıca aynı safta omuz omuza duran insanlar arasında beden yakınlığı gibi ruh yakınlığı da sağlanır. Dargınlıklar kırgınlıklar unutulup gider. Kardeşlik ruhu güçlenir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş