GİYSİLERDE SİYAH RENGİN TERCİH EDİLMESİ PDF 
Pazartesi, 21 Ekim 2024 00:00

GİYSİLERDE SİYAH RENGİN TERCİH EDİLMESİ

Kıymetli hocam, gerek kadın giysilerinde (özellikle çarşaf) gerekse IŞİD elemanlarının simsiyah giymelerinin kaynağını merak ettim. Bu kişiler acaba hangi dini kaynağa dayanıyorlar?

Emeğiniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim, Allah'a emanet kalınız. ..

Cevap: Hz. Peygamber'in genelde siyah ve beyaz renk elbise giydiğine, bayrağının siyah olduğuna dair rivayetler vardır.

Hz. Peygamber’in ilk defa hicret sırasında Medine’ye girerken bayrak (livâ) kullandığı bilinmektedir. Rivayet edildiğine göre hicret kafilesi Medine’ye yaklaştığında Büreyde b. Husayb el-Eslemî Resûlullah’a, “Medine’ye yanında bir livâ olmadan girme” demiş ve sarığını çözerek bir mızrağa bağlayıp kafilenin önünde yürüyerek Medine’ye girmişti (Ebü’ş-Şeyh, s. 212). Hz. Peygamber, daha sonra ilk defa hicretin yedinci ayında Hz. Hamza’nın kumandasında Sîfülbahr’e, sekizinci ayında da Ubeyde b. Hâris b. Abdülmuttalib kumandasında Seniyyetülmere’ye gönderdiği seriyyelere birer bayrak vermişti (İbn Hişâm, II, 591, 595-596; Vâkıdî, I, 9-10; İbn Sa‘d, II, 6-7). ... Resûlullah’ın râyesinin siyah, livâsının ise beyaz olduğu (Müsned, IV, 297; Tirmizî, “Cihâd”, 10) şeklindeki rivayetlerden hareketle bazı âlimlerce râye ile livâ arasında bir fark bulunduğu ileri sürülmüştür. Hz. Peygamber'in ukāb adlı siyah râyesinin (sancağının) Hz. Âişe’nin kaftanının yünlü kumaşından yapıldığı kaynaklarda kaydedilmektedir (geniş bilgi için bk. Kettânî, II, 77-84; Hamîdullah, s. 273-288).

Tirmizi, Ebu Davud, Taberani, Hakim ve çeşitli Hadis mescumalarında Hz. Peygamber'in râyesinin siyah, livasının da beyaz olduğu rivayet edilmektedir. Abdullah ibn Abbas'ın anlatımına göre Hz. Peygamber'in «كَانَتْ رَايَةُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سَوْدَاءَ وَلِوَاؤُهُ أَبْيَضُ، مَكْتُوبٌ عَلَيْهِ: لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ» râyesinin siyah, bayrağının ise beyaz olduğu, bayrağının üstünde Lailahe illallah Muhammedun Resulullah yazılmıştı.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş