İntihar eylemi cinayettir *** Saç boyası abdeste engel teşkil eder mi?
Cumartesi, 01 Eylül 2012 00:00

İntihar eylemi cinayettir*

Soru: Bir insanın şehit mertebesine ulaşması için ne olması gerekir? İntihar eylemi yapanların durumu nedir?

Cevap: Masum halkı öldürmek için intihar eylemi yapmak cinayettir. İslâm böyle bir şeyi asla kabul etmez. Ama maalesef insanlar kendi çıkarlarını, hakimiyet emellerini gerçekleştirmek için gençlerin beynini yıkıyor ve o zavallıların hem kendilerini hem de bir yığın masum insanı öldürmeye yönlendiriyorlar. Şehitlik öyle ucuz değildir. Kur’ân şehitler hakkında “Allah yolunda öldürülen” tabirini kullanır. Kendi kendini öldüren değil, düşman tarafından öldürülen. Vatan için, namus için çarpışmak da Allah yolunda savaştır. Canını, ırzını korumak için savaşmak da Allah için savaş kapsamına girer. Çünkü din ve vicdan özgürlüğü ancak vatan özgürlüğüyle tam olarak sağlanır.

Özgürlük olmadıkça cuma namazı bile gerekli olmaz. İstiklal Savaşımız sırasında ilk çarpışma, Maraş’ta bu gerekçeyle başlatılmıştır. Bilindiği üzere Fransızlar Adana’yı, Maraş’ı işgal edince Sütçü İmam, cuma namazında minbere çıkıp, “Özgürlük olmayan yerde cuma namazı kılınmaz. Yurdumuz düşman işgali altındayken bizim cuma namazı kılmamız doğru olmaz, önce düşmanı temizleyelim” mahiyetindeki konuşmasıyla cemaati düşmana saldırmaya yönlendirmiş ve silahlanan halk işgalcileri kentten çıkarmıştır. Kavramları saptırmak günahtır, dine iftiradır.

 


 

Saç boyası abdeste engel teşkil eder mi?*


Soru: Kadınların saçlarını boyatmadan önce boy abdesti alması gerekir diye biliyorum. Böylece saç boyalıyken alınan abdestler kabul olur. Ancak kadın dalgınlık ve unutkanlık sonucu âdet dönemindeyken saçını boyatırsa ne yapması gerekir? Bunun telafisi var mı?

Cevap: Abdestten önce saç boyamanın bir sakıncası yoktur. Gusülde önemli olan saçı değil, saçın dibindeki deriyi yıkamaktır. Gusül abdestinde kadının saçlarını çözmesi gerekmez. Sadece saç altındaki deriye suyu geçirmesi yeterlidir. Saç boyası ne abdeste ne de gusle engel değildir.

 

 

 

* Sayın Hocamızın tatilde olmasından dolayı yazı arşivden alınmıştır.   ... Webmaster

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş