BAKARA 219. ÂYETİN AÇIKLAMASI PDF 
Perşembe, 10 Ekim 2024 00:00

BAKARA 219. ÂYETİN AÇIKLAMASI*

Bakara Suresi 219’ncu âyette mealen “Sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. De ki; ‘O ikisinde büyük günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Fakat onların günahı yararından büyüktür.’ Ve sana Allah yolunda ne vereceklerini soruyorlar. De ki; ‘Af (yani ihtiyaçtan fazlasını veya helâl ve güzel olan şeyleri verin!)’  Bunu biraz açar mısınız?

Allah burada kumar ve içkinin çok azının yarar, fazlasının haram olduğunu belirtmiyor mu? Örneğin ayda yılda bir piyango bileti alsanız eğitime ve hazineye de yardımcı olursunuz. Ama Maaşınızın çoğunu, çoluk çocuğun rızkını, at yarışı ve sayısal lotoya yatırırsanız bu haram olur. Yine aynı şekilde az bir alkollü içkinin kanı sulandırdığını, vücuda faydalı olabileceğini hemen her kardiyolog söylüyor. Demek ki azı yarar, çoğu zarar değil mi? Bu konuda İngiltere’deki Müslüman din adamları tenakuza düşmüş. Çünkü hemen her meyve suyunun yapımı aşamasında bile bir miktar damıtılma esnasında alkol dönüşümü oluyormuş.

Siz Irak’taki bazı mezhep gruplarınca da biranın günah olmadığını yazmıştınız. Saygılarımla ...

Cevap: Dinen yasaklanan şeylerin hepsinde bir miktar yarar vardır ama zararı yararından çok olduğu için yasaklanmıştır. Meselâ hırsızlık, rüşvet, yalan dolanda da bireysel yararlar vardır. Fakat bu eylemler toplumun büyük kesimine çok zarar verir. Bunun için yasaktır. Alkollü içkilerde de bir miktar yarar vardır. Adam içince kendisini kahraman sanır, hattâ merkep çulunda oturduğu halde kendisini tahta kurulmuş kral zanneder. Ama kendi vücuduna verdiği zarar çok büyüktür. Ayrıca topluma da zarar verir. Âyetin anlamı sizin sandığınız gibi azı yararlıdır, çoğu zararlıdır demek değildir. Eylemin kendisinde bir miktar yarar varsa da zararı yararından çoktur, demektir.

Bunun yasaklanmasındaki hikmet, toplumun beden, akıl ve ruh sağlığını korumaktır. Bugün bir kadeh içen ertesi gün iki kadehi arar. Sonunda alkol yayılır, alkolizm toplumu mahveder. Alkol aklı giderince ardından başka kötülükler gelir. Peygamberimiz: “Şaraptan (alkolden) sakınınız, çünkü o, kötülüklerin anasıdır” buyurmuştur. İçki şişede dur­duğu gibi mîdede durmaz. İçenin aklını bozduğu gibi sağlığını, hattâ spermlerini dahi bozar.

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş