Yaşar Nuri Hoca’nın Emeviler hakkındaki değerlendirmesi *** Mahkeme kararıyla dini nikâh da biter mi?
Pazar, 22 Temmuz 2012 00:00

Yaşar Nuri Hoca’nın Emeviler hakkındaki değerlendirmesi

Sevgili Hocam, yazılarınızı uzun yıllardır elimden geldiğince takip etmeye çalışırım.

Çünkü fikirlerinize çok önem ve değer veririm. Yılların deneyimi ve araştırması sonucu oluşan bu fikirler inanın benim için pırlanta değerindedir.

Hocam bu düşüncelerden yola çıkarak bu günlerde okuduğum, Yaşar Nuri Hoca'nın "İmam-ı Azam" kitabında, Hz. Osman hakkındaki tespit ve görüşleri oldukça aklımı karıştırdı. Kitabında yazar özetle şöyle diyor; İslam’a büyük zararları dokunmuş olan Emeviler, sahabilerden dahi birçok kimseyi hunharca ve vahşice katletmiştir. Ne yazık ki onlara bu kapıyı açan, emevi komutanlarını başa getirip onlarla işbirliği içine giren Halife Hz. Osmandır...

Acaba bu görüşler için siz ne dersiniz sevgili hocam? H. P.

Cevap: Tabii Hocanın haklı tarafı var. Emevilerin Peygamber evladına ne denli zulmettikleri bilinmektedir. Emevilerin iktidara gelmesine de Hz. Osman'ın kasıtsız olarak yaptığı atamalar neden olmuştur. Çünkü Hz. Osman akrabasına düşkündü. İşte 13 yıl süren halifeliği döneminde büyük ölçüde Emevi ailesinden valiler atamıştır. Hz. Ömer zamanında atanmış olan Şam valisi Muaviye de cabası. Son Emevi valisi, İmamı A'zam'ı her gün taşraya çıkarmak suretiyle 10 gün onar sopa vurdurmuştur. Bunları yapan insanlara ne denilir? Ama bütün Emevileri böyle gaddar, zalim kabul etmek de doğru değildir. Onlar içinde de Ömer ibn Abdulaziz gibi insaflı dindar insanlar vardır. Özellikle onların İslâm'ı İspanyaya götürmeleri ve sekiz asır orada İslâm hâkimiyeti kurmaları unutulacak bir hizmet değildir.


Mahkeme kararıyla dini nikâh da biter mi?

Sevgili Hocam çelişkiye düştüğüm bir konuda bilginize ihtiyacım var. Mahkemelerce verilen resmi boşanma kararı dini nikahı da geçersiz kılar mı? Kılarsa yeniden dini nikâh kıyılması mı gerekir? Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla. E. D.

Cevap: Dinen boşama erkeğin elindedir. Şayet erkek hâkim huzuruna çıkıp evet boşuyorum, demişse bu sözü, elbette dini nikâhı da bitirir. Ama kendisi böyle bir söz söylememiş yahut davayı kadın açmış, hâkim de karar vermişse dini nikâh sürer. Mahkeme kararıyla dini boşama olsa da kanaatime göre bu ric'i talaktır. Yani taraflar isterse tekrar birbirlerine dönebilirler. Üç ay geçmeden dönerlerse yeni nikâha gerek yok. Ama üç ay geçmiş ise yeni bir nikâh (iki tanık huzurunda) ve kadına mehir vermek gerekir. Şayet kadın mehrini bağışlarsa sorun kalmaz. Bağışlamazsa ona normal kadınlara verilen mehir kadar mehir (para, mal) vermek gerekir. Allah yardımcınız olsun.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş