Kadın kadınlara imamlık yaparken açıktan okuyabilir mi?
Çarşamba, 22 Ağustos 2012 00:00

Kadın kadınlara imamlık yaparken açıktan okuyabilir mi?

Muhterem hocam, nasılsınız? Rabbimden size sağlıklı, uzun ömür dilerim. Amin.

Hocam size daha önce de bahsettiğim gibi Hollanda’da Bayanlar Hapishanesinde çalışıyorum. Size bu konuda bir sorum olacaktı, cevaplarsanız çok memnun olurum.

Hapishane cuma günleri Müslüman kadınlara cuma namazı değil de, öğle namazının farzını cehren ve cemaat halinde kıldırıyorum.

Biliyorum öğle namazı sirren kılınır ve Hadis-i Serif'te sirrendir, yalnız kadınlar cehren kıldırdığım zaman hem namazın nasıl kılındığını öğreniyorlar, hem de namazlarında huşu oluyor.

Yalnız benim bazı iş arkadaşlarım, imam erkekler (Arap-Türk) bu tutumuma karşıdır, sebep ise cehren kıldırmama kadınların namazı öğrenmeleri ve huşu içinde kılmaları yeterli şer-i delil değildir ve bana o öğle namazımı tekrar kılmam gerektiğini, aslında bayanların kıldıkları namazda sahih olup-olmama ihtimali de bulunduğunu söylüyorlar.

Bu konuya bir açıklık getirir misiniz lütfen? Şimdiden Teşekkürlerimi sunarım.

Cevap: Siz o kalıpçı kişilerin sözlerine bakmayın. Namazda önemli olan sesli veya sessiz okumak değil, huzur ve duygu ile namaz kılmaktır. Hz. Peygamber zamanında Ümmü Varaka isimli bir kadın vardı. Peygamberimiz bu kadına kendi ev halkına veya mahalle halkına namaz kıldırma müsaadesi vermişti. Çünkü bu hanım, Kur'ân'ı iyi biliyordu. Demek ki Kur'ân'ı bilen bir kadın, sadece kadınlara değil, ev halkından olan erkeklere de namaz kıldırabilir. Siz kadınlara namaz kıldırıyorsunuz. Kadınlara da Cuma namazı farzdır. Pekala kadınlara imamlık yapan kadın, aynen erkek imamlar gibi Cuma namazını kıldırabilir. Namazın geçerli olmayacağını söyleyenler kimdir ve kim adına fetva veriyorlar? Namazın kabul olup olmayacağını Allah bilir. Yoksa bu kişilerin Allah ile bir ortaklıkları mı var ki kabul olmayacağına fetva çıkarıyorlar. Öğle namazı sesli okununca namaz kabul edilmezmiş, kimin sözü? Peygamber sözü mü? Hayır. Ondan başka hiç kimsenin din hükmü koyma yetkisi yoktur. Onlar kabul olmaz diyorlarsa ben de kabul olur diyorum. Eğer kadınlar böyle daha duygulu ve huzurlu oluyorlarsa demek ki namaz kabul oluyor. Dediğim gibi önemli olan namazın duygu ile kılınmasıdır.

Öğle namazında içinden okumanın sebebi şudur. Üç vakit yani akşam, sabah ve gece namazları Kur'ân ile sabittir. Öğle ve ikindi namazları Peygamberimizin uygulamasıyla sabit olmuştur. Kur'ân ile sabit namazlarda cehren yani açıktan okunur. Ama Sünnet ile sabit olan öğle ve ikindi namazlarında– bunları Kur’ân ile emredilen namazlardan ayırdetmek için –hafiyyen (gizli) okunur. Fakat gizli okuma Kur'ân ile sabit bir hüküm değildir. Tam tersine Kur’ân "Vela techer bi-salatike vela tuhafit biha vebtaği beyne zalike sebîla: Namazında yüksek sesle veya gizli olarak okuma, ikisinin arasında bir yol tut (ne bağırarak, ne de duyulmayacak biçimde gizli okuma, normal bir sesle oku!" buyurulmuştur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş