Şu zırvaya bakın!
Salı, 21 Haziran 2011 01:00
Şu zırvaya bakın!

Süleyman Hocam Günaydın,

Vatan Gazetenizdeki köşenizi düzenli okuyorum ve dinimize katılan saçma inanışlar hakkında insanlarımızı nasıl aydınlattığınızı ve gerçeği gösterdiğinizi izliyorum. Benim sorum, okuduğum bir kitapta geçen aşağıdaki diyalog ile alakalı. Diyalog Şeytan hakkında değişik ve güzel bir yorum içeriyor. Sayın Hocam sizin aşağıdaki parçada geçen diyalog ile ilgili görüşleriniz nedir? Saygılarımla. Bülent KURT

" 'Allah Âdem'i yarattı ve meleklerden ona secde etmelerini istedi, bir tek İblis secde etmedi, o yüzden lanete uğradı, değil mi?' dedi, Necm.

'Evet,' dedi İsmail.

'Peki, İblis niçin secde etmedi?'

'Büyüklendi, Âdem'in topraktan, kendisinin ateşten yaratıldığını, ateşin topraktan üstün olduğunu söyledi, kıyas yaptı, kibirlendi,' dedi, İsmail.

'Hayır,' dedi Necm, 'bunu söyleyenler yanılıyor. Doğrudur, İblis Allah'ın emrine karşı geldi, ama bunu Allah'a duyduğu aşk nedeniyle yaptı. Bu aşk, onun başka bir varlığa secde etmesini engelledi. Lanetlendi, ama aşkı için lanetlendi.'

'Ama' dedi İsmail, 'Allah Âdem'i kendi suretinde yaratmadı mı?'

'Bu senin, benim için böyle,' dedi Necm. 'Unutma ki, İblis bir melekti ve aradaki farkı görüyordu. Allah insanı her ne kadar kendi suretinde yarattıysa da, ışığın kaynağındaki parlaklığıyla uzaktaki parlaklık aynı değildi ve İblis bunu fark ediyordu. Böylece Allah'a, Âdem'e secde etmemesinin haklılığını göstermek için uğraşa girişti. Artık onun için tek amaç, insanın eksikliğini, hiçbir zaman ışığın kaynağı kadar parlak olmayacağını sevgilisine göstermek oldu. Bunun için insanların eksiklerini açığa çıkardı, o eksiklerin açığa çıkması için tahrikçilik yaptı, ama bunlarda amacı hep aşkının haklılığını kanıtlamaktı.' "

Cevap: Tam anlamıyla Kur'an'ın anlatımına ters, saçma bir yorum. Bu tür hayali yorumlardan utanmak ve sıkılmak gerekir. Bu ne cür'et böyle! Bu tür diyalogu yazanların veya yorum yapanların kaç paralık bilgisi var? Yoksa bunlar kendilerini peygamber yerine mi koyuyorlar? Şeytan aşkının kurbanı olmuş. O nasıl âşık ki maşukunun buyruğuna karşı geliyor? Çocuklar bile güler bu tür sözlere.