İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (44) PDF 
Salı, 19 Aralık 2023 00:00

İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (44)

 (...dünden devam)

Tabii İsrâil oğullarında görülen o sınıflar, diğer ümmetlerde ve Muhammed ümmetinde de vardır. Bütün kavimler esasen böyledir. Kitâbı mîras almış olan İsrâîl oğullarından kimi günâh işler yapmak suretiyle nefsine yazık etmekte, kimi orta gitmekte, ibadette gevşeklik göstermekle beraber ötekine nisbetle daha ılımlı davranmakta, kimi de hayır işlerinde ileri gitmektedir.

Âyette muktesıd kelimesiyle ılımlı Kitâb ehlinin kastedildiği, Mâide Sûresinin 66'ncı âyetinden gayet açıkça anlaşılmaktadır: "Eğer onlar Tevrât'ı, İncil'i ve Rablerinden kendilerine indirileni gereğince uygulasalardı, muhakkak ki üstlerinden ve ayaklarının altından (bol rızık) yerlerdi içlerinde muktesıd (ılımlı) bir topluluk var ama, çoğu ne kötü işler yapıyorlar!"

Sâffât Sûresinin 83-113 ncü âyetlerinde Hz. İbrâhîm ve oğlu İshâk'ın güzel davranışları örnek olarak anlatıldıktan sonra "O ikisinin neslinden gelenler arasında iyi hareket eden de var, açıkça nefsine zulmeden de" buyurulmaktadır.

Âl-i İmrân Sûresinin 112-115'nci âyetlerinde de İsrâîl oğullarının bu aşırı, ılımlı ve iyi sınıflarına işaret edilmektedir: Onların içinde Allah'ın âyetlerini inkâr edip peygamberleri öldürenler, isyân edip saldıranlar olduğu gibi; Allah'a ve âhiret gününe inanan, geceleri ibadet eden, iyiliği emir ve kötülükten meneden kişilerin bulunduğu da bildirilmektedir. İsrâîl oğulları böyle olduğu gibi diğer insanlar da böyledir: Vâkıa Sûresinde genel olarak bütün insanlar arasındaki bu üç tabaka belirtilmektedir:

"Ve sizler üç sınıf olduğunuz zaman: Sağın adamları, ne uğurlulardır onlar! Solun adamları, ne uğursuzlardır onlar! Ve sâbıklar (iyiişlerde ileri gidenler)'' (Vâkı'a Sûresi: 7-11).

Âyetlerden, her kavim içinde iyiler, kötüler ve ılımlılar bulunduğunu anlıyoruz. İşte her kavimden Allah'a ve âhirete inanan, güzel işler yapan kimseler, Kur'ân'ın anlatımına göre cennete girer, orada çeşitli zinetler ve nimetler içinde gam ve tasadan uzak kalarak Allah'a hamdederler.

İsrailin hâkim tabakası olan yöneticiler, 75 yıldan beri Filistinlilere zulmettiler ama bu son saldırılarında sergiledikleri zulüm, tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir zulümdür.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş