İSRAİL’İN FİLİSTİN’DE YAPTIĞI ZULÜM HİÇBİR DİNE VE VİCDANA SIĞMAZ (28) PDF 
Cumartesi, 02 Aralık 2023 00:00

İSRAİL’İN FİLİSTİN’DE YAPTIĞI ZULÜM HİÇBİR DİNE VE VİCDANA SIĞMAZ (28)

(...dünden devam)

Yahyâ onlara Mesîh, yahut İlyâs, ya da peygamber olmadığını söy­ledi. O halde kendisinin kim olduğunu sordular. Yahyâ, Yeşaya pey­gamberin sözlerini aktararak yanıt verdi: “Rabbin yolunu doğrultmak, dini düzeltmek üzere çölden yükselen bir ses(bir ıslahatçıy)ım.” dedi. “Madem sen ne Mesîh, ne İlyâs, ne de peygambersin, o halde nasıl halkı vaftiz ediyorsun?” dediler.

Yahyâ: “Ben su ile vaftiz ediyorum, ama tanımadığınız o kişi aranızda duruyor. Ben, benden sonra gelecek o zâtın çarığını bile çözmeğe lâyık değilim” diye yanıt verdi (Yuhanna: 1/19-26)

Yahyâ halka böyle güzel öğütler verip Kurtarıcı’nın geleceğini de müjdelerken ülkenin dörtte birini yönetmekte olan Herodes, yengesi Herodya ile evlenme sorunu ve yaptığı bir sürü başka kötülükler yüzünden kendisini eleştiren Yahyâ’yı hapsetti (Luka: 3/19-20).

“Adamlar gönderip Yahyâ’yı tutuklattı, cezâevinde zincire vur­durdu. İşin gerisinde öz kardeşi Filippos’un karısı Herodya vardı. Çünkü Herodes onunla evlenmişti. Yahyâ, Herodes’e: ‘Yengenle yaşaman doğru değil’ diyordu (Matta: 14/4, Markos: 6/17-18).

Herodya Yahyâ’ya diş biliyor, onu öldürmeyi amaçlıyordu ama bunu başaramıyordu. Çünkü Herodes Yahyâ’dan korkuyordu. Yahyâ’nın doğru, kutsal bir insan olduğunu bildiğinden onu koruyordu. Onun sözlerini duyduğu zaman kafası alt üst oluyor, yine de beğenerek din­liyordu.

En sonunda uygun zaman geldi. Herodes doğum gününde ileri gelenlere, komutanlara ve Galile’nin üst tabakasına bir şölen verdi. Herodya’nın kızı içeri girip dans etti. Herodes’le sofrada oturan dâvetliler onu öylesine beğendiler ki, Kral, kıza: ‘Dile benden ne dilersen, vere­ceğim’ dedi. ‘Benden ne dilersen vereceğim, krallığımın yarısını bile!’ diyerek ant içti. Kız annesine koşup: Ne dileyeyim?’diye sordu. Oda,Vaftizci Yahyâ’nın başını!’ dedi. Kız vakit yitirmeden koşup Krala dile­ğini açıkladı: ‘Hemen şimdi bir tepside Vaftizci Yahyâ’nın başını bana vermeni istiyorum!’

Kral buna çok üzüldü. Ne var ki, andına, dâvetlilere karşı duyduğu sorumluluk yüzünden kıza verdiği sözü tutmazlık edemedi. Hemen bir cellat gönderip Yahyâ’nın başını getirmesini buyurdu. Cellat cezâevine gidip Yahyâ’nın başını kesti.Kesik başı bir tepside getirip kıza verdi, kızda annesine verdi. Yahyâ’nın öğrencileri olayı duyunca gelip cesedi aldılar, bir mezara gömdüler.” (Markos: 6/17-29; Matta: 14/1-12; Luka: 9/7-9)

Yahyâ ile Îsâ teyze çocukları idi. Matta İncîline göre Yahyâ, Îsâ’dan önce doğmuş, Îsâ’nın ortadan kaybolmasından üç yıl önce katledilmiştir (Âlûsî Rûhu’l-ma‘ânî: 3/146-147). Öldürüldüğü zaman Yahyâ’nın, 31 yaşlarında olduğu anlaşılmaktadır. Ruhuna selâm olsun!

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş