Rüya üzerine *** Zekât ve Sadaka Ayrımı
Pazar, 01 Temmuz 2012 00:00
Rüya üzerine

Saygıdeğer Hocam, sizi yurtdışından düzenli bir şekilde takip etmekteyim. Çalışmalarınızdan dolayı sizi kutluyor, Allah razı olsun diyorum. Size özel bir sorum olacak, eğer bana bu konuda kısa da olsa bir cevap yazabilirseniz, sevinirim.

Annem 4 ay önce vefat etti. Babamı kaybedeli 13 yıl oldu. Yurtdışında şu an tek başıma yaşıyor, çalışıyorum. Annem vefatından sonra, ben elimden geldiğince dualar ediyorum. Kılmış olduğum namazların sevabını anneme hediye eyliyor, her gün Yasin-i Şerif okuyor, sevabını yine annemin ve babamın ruhuna hediye ediyorum. (Aslında neler yapıp yapmadığımı anlatmak, bu şekilde, beni utandırıyor, affediniz).

Annemi şu ana kadar 3 kez rüyamda gördüm. İlk rüyamda annemin başucunda ağlıyor, annemden af diliyorum. Diyorum ki: Anne ben senden önce öleceğimi haber aldım, bundan dolayı da senin üzüleceğini biliyorum, beni affet diyorum ağlayarak. Annem de bunun üzerine ağlıyor ve üzüntüsünü belirtiyor.

Son rüyada ise (ki bu sabah oldu), annemi canlı olarak hasta yatağında gördüm. Diri idi, bana bakıyordu, ben hayret ediyorum, zira annemi öldü biliyorum, yanına gidiyorum ve uyumamasını diliyorum, zira annemin ölmüş olduğunu bilmek, sonra da rüya dâhilinde canlı hali ile algılamak, onu sanki ölümden kurtarmak adına vazgeçirmek istiyorum. Rüya bundan sonra bitiyordu.

İtiraf edeyim ki, ilk rüyamda annemi çok güzel görmüştüm, giyimi kuşamı, tülbendi vs.

Son rüyamda ise, annemi yorgun, yani uykulu hali ile gördüm, ama hasta olduğunu diyemem. Moralim bayağı bozuk kalktım, Internet'te araştırayım dedim, ama itiraf edeyim, kafam daha da karıştı ve korkuyorum. Neyi nasıl neye yoracağımı bilemiyorum.

Annemin ve babamın ruhuna her gün Yasin-i şerif okuyorum, kılmış olduğum namazlarımın sevabını da anneme babama hediye ediyorum.

Türkiye'de ise, diğer aile bireylerim hayır hasenatta bulunuyorlar. Sayın Hocam, gerçi bu e-posta ile sizin de kızabileceğiniz bir konuya girmiş oldum, ama eğer bu soruma cevap verebilirseniz, her ne kadar rüya yorumlamak uzmanlık alanınıza girmiyorsa (ki bilmiyorum), kısa bir cevap da olsa sevinirim. Moralim çok bozuldu ve artık hatayı kendimde aramaya başladım. H.A,

Cevap: Ben asla rüya yorumcusu değilim. İnsan rüyada her şey görebilir. Eğer rüya ile olsaydı çok kimse padişah veya Cumhurbaşkanı olurdu. Annenizi düşünmeniz size bu rüyaları hazırlıyor. Allah'a bağlan, kaderinde ne varsa o olur. Selamlar.


 

Zekât ve Sadaka Ayrımı

Sevgili Hocam, öncellikle ellerinizden hürmetle öperim. Sayenizde aydınlanıyoruz ve kendimizi gerçek İslam’la buluşturmaya çalışıyoruz. Eser ve açıklamalarınızda görüyorum ki dinimizi yaşamak aslında kolaymış. Daha önceleri amelleri bırakma aşamasına gelmiştim. Ancak sizin eser ve açıklamalarınızı okuduktan sonra kolay olduğunu ve herkesin yapabileceğini kendimde ve çevremde gördüm. Size çok minnettarım. Size dualar ediyorum. Sizin amel defteriniz hiç kapanmaz. Allah size hayırlı, sağlıklı ve uzun ömürler versin. Bu arada başka eserler de okuyorum ancak ilk olarak sizin eserlerinizde öğrenmek istediğimi arıyorum.

Size bir sorum şu. Ben gelirimi hesaplıyorum. Gelirimi % 5 civarında dağıtıyorum. Ancak bu zekât mı veya sadaka mı diye tanımlamıyorum. Verirken içimden Allah için diyorum. Sizce uygun mudur veya ne demeliyim? Eğer vaktiniz yoksa cevaplamayınız. Allah sizden razı olsun. Tekrar ellerimizden öpüyorum.  Sevgiler ve Saygılar.

Cevap: Mustafa Bey, çok güzel yapıyorsunuz, gelirinizin, daha doğrusu bir yıllık birikiminizin %5'ni Allah rızası için yoksullara veriyorsanız en güzelini yapıyorsunuz. Zekât, sadaka demeğe ne gerek var? Sanki Allah sizin ne yaptığınızı, niçin yaptığınızı bilmiyor mu ki zekât veya sadaka diye isimlendiresiniz. Selamlar.


 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş