Receb-i Şerifin İlk Gece Namazı hk. *** Kandil kutlaması
Cuma, 01 Haziran 2012 00:00

Receb-i Şerifin İlk Gece Namazı Hk.

Sayın Hocam, aşağıdaki hadis hakkında bizleri aydınlatmanızı arz eder, ellerinizden öperiz. Saygılar-Selamlar/T. Sayın

Receb-i Şerifin İlk Gece Namazı

Recebin ilk gecesinin namazı hakkında Enes (Radiyallahu Anh)'dan rivayet olunan bir hadis-i şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına hitaben: ''Her kim recebin ilk gecesinde akşamı kıldıktan sonra; bir Fatiha ve bir İhlâs ile yirmi rekat kılar ve onlar arasında on selam verirse onun sevabının ne kadar olduğunu biliyor musunuz?

Şüphesiz Rûhu'l-Emîn olan Cibrîl onu bana bildirdi'' buyurdu.

Biz: ''Allâh-u Te'âlâ ve Rasûlû bilir'' deyince; Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

''Allâh-u Te'âlâ, onu canı, malı, ailesi ve çocukları hakkında korur. (cümle bozuk)

Bu kişi kabir azabından korunur hesapsız ve azapsız bir şekilde Sıratı şimşek gibi geçer'' buyurdu (Cûzekanî? Suyûtî el-Le'alî 2 /55)

Dualarınıza beni de katarsanız sevinirim,

Cevap: Bu söz, Peygamberimize iftiradır, yalanın en büyüklerinden biridir. Allah bu uydurmalardan dinini korusun! Bu tür yalanları kuru sofular, bazı zamanları diğer bazılarına üstün göstermeğe çalışan sözde zahid kişiler yaparlar. Kur'ân'da faziletinden söz edilen gece, Kadir gecesi ile kurban bayramına tekaddüm eden on gecedir.


Kandil kutlaması

Selamünaleyküm, Kandilinizi en içten dileklerimizle kutlar; ne kadar bir işaret olmasa da, Türk İslam milletinin bu havada soluduğu ve etrafına yaydığı enerjiden ister istemez etkileniyoruz. Bu yoğun ibadetle geçen günde size yapılan duaların benzerini, biz de sizden kendimiz için istiyoruz. Allah sizden razı olsun. Ellerinizden öperiz. Syglr-Slmlr

Cevap: Kandilller artık yerleşti. Türk halkından bu bid'atleri kaldırmak mümkün değil. Hiç değilse kimi zamanlarda ibadete yoğunlaşmaya neden oldukları için güzel bir bid'at de sayılabilir ama bu kandil kutlamaları da ne oluyor kardeşim? 40 yıl önce böyle kutlamalar yoktu. Mesajlaşmalar yoktu. Ziya Paşa'nın dediği gibi "Evvel yok idi işbu rivayet yeni çıktı." Cuma günleri, kandillerden çok daha önemlidir? O zaman her cuma günü kutlama mesajları mı çekmemiz gerekir? Bu tutum, asıl kutlanması gereken iki bayramın önemini azaltır, hem de GSM operatörlerinin işine yarar. Adamlar saf Müslümanlar sayesinde para kazanıyorlar. Ben kandil mesajlarından hoşlanmıyorum ve bu tür mesajlara hiç cevap vermiyorum, bir bid'atin iyice yerleşmesine katkıda bulunmak istemiyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş