BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN (2) PDF 
Perşembe, 29 Haziran 2023 00:00

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN (2)

(...dünden devam)

Haksız yere adam öldüren sadece dünyada ceza çekmekme kalmaz, âhirette de en ağır cezaya çarpılır. Kur’ân öyle buyuruyor:

Her kim bir mü’mini kasden öldü­rürse -onun cezâsı-, içinde sürekli kala­cağı cehen­nemdir. Allah ona gazabetmiş, la‘net etmiş ve onun için büyük bir azâb hazırlamıştır!” (Nisâ: 93)

İnsan öldürmek ne demek, bırakın insanı zararsız olan bir canlıyı öldürmek ne büyük günahtır! O öldürülen canlı, yarın rûz-i mahşerde kendisini haksız yere öldürenden hesap soracaktır. Burada Kanuniye ait bir anekdotu anlatmakta yarar vardır.

Kanuni, bahçesindeki ağaca taranan karıncayı öldürmenin günah olup olmadığını Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi’ye sorar:

Diraḫta ger tarânursa karınca,

Vebâli var mıdır karıncâyı kırınca

Şeyhülislâm’ın cevabı da aynı edebî üslûpta olur

 

Varıldıkta yarın rûz-i cezâya

Süleyman’dan alur hakkın karınca

Hayat şu dünya yaşamından ibaret değildir. Asıl hayat, bu dünya yaşamının ardından başlayacak olan âhiret hayatıdır. Mevlâ­mız öyle buyurur:

Dünya hayâtı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Ko­runanlar için elbette âhiret yurdu daha iyi­dir! Düşünmüyor musunuz?” (En’âm: 32),

Âhiret yurdu, işte asıl hayât odur (asıl yaşanacak yer orasıdır), keşke bilselerdi!” (Ankebut: 64)

İşte gerçek budur sevgili kardeşlerim, dünyaya aldanmayalım, elimizden geldiğince öfkemize kapılmayalım, gönül kırmayalım. Duvar yıkılsa yapılır ama gönlün ustası Cenabı Hak’tır, onu ancak ustası yapar.

Şu âyetleri kendimize prensip edinelim:

“134- O(koruna)nlar bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfke(lerin)i yutku­nurlar, insan­ları affederler. Allah da güzel davra­nan­ları sever. 135- Ve onlar bir kötülük yaptıkları, yahut nefislerine zulmet­tik­leri zaman, Allah’ı hatırlayarak hemen günâhlarının bağışlanmasını dilerler; günâhları da Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, hatâ­larında bile bile, ısrar etmez­ler. 136- İşte onların mükâfâtı Rab’leri ta­rafından bağışlanma ve altlarından ırmak­lar akan, içinde sürekli kalacakları cennetlerdir. Çalışanların ücret(ler)i ne güzel­dir!” (Âli İmran: 134-136)

Bu duygularla tekrar bayramınızı kutlar, sağlık ve afiyetler dilerim.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş