Son Peygamber
Salı, 19 Haziran 2012 00:00

Son Peygamber

"Selamünaleyküm Sayın Hocam; kitaplarınızı, basında yaptığınız konuşmaları ve internet ortamındaki yazılarınızı ilgi ile beğenerek takip ediyorum. Kafama takılan bir soruyu sormak istiyorum. Cevaplarsanız memnun kalırım. (Mühendislik eğitimi gördüm, dini vecibelerimi yerine getirmeye çalışıyor ve dini konuları sürekli araştırmaya çalışıyorum)

Soru; "Sonsuz bir evrende, yaklaşık 5,5 milyar yıl hiç bir canlının olmadığı bir şekilde gezegenimizin alev topu gibi yandığını, insanlığın yaşadığı sürecin bunun içinde yok denecek kadar az bir zaman dilimi oluşturduğunu, bu kısa sürede 125.000 peygamberin gönderildiğini, sonsuz sayıda gezegenin halen dünyamızın geçmişte geçirdiği süreci geçirmeye çalıştığını, muhtemelen sonsuz sayıda yaşanabilir dünyaların ileride olabileceğini düşündüğümüzde; Hz. Muhammed (s.a.v.)' in son peygamber olmasını, tüm bu âlemlerin onun için yaratılmış olmasını, Allah' a dua ederken başkasının anılmaması gerektiği halde nerede ise Allah'ı unutacak kadar Peygamberimizin ön plana çıkarılmasını anlayamıyorum. Allah, peygamber göndermediği kavmi yok etmeyeceğine göre, peygamber gelmeyen kavimlere peygamber gelecek mi? Allah razı olsun. Veli

Cevap: Evet, Allah peygamber göndermeden herhangi bir kavmi sorumlu tutmaz. Hz. Muhammed'in, son peygamber olduğuna dair Kur'ân'da açık bir âyet yoktur ama Ahzâb Suresindeki hâteme'n-nebiyyîn, hâtim şeklinde okunarak böyle bir anlam verilmiştir. Gerçi hâtem de mühür anlamına gelir. Onunla artık dünyamızdaki peygamberlik dönemi kapanmıştır. Sebebi de şudur: Peygamberler, artık son peygamber ile birlikte insanlık için gerekli olan temel din ve inanç yasalarını, prensiplerini getirmişlerdir. Peygamber ile birlikte dinin temel ilkeleri getirilmiştir. Peygamberlerin geldiği dönemlerde insanlar kültürlü değillerdi, zihnen gelişmemişlerdi. Onun için onlar inanç yasalarıyla birlikte hukuk düzeni (şeriat) de getirdiler. Ama artık insanlar bilinçlendi, zihnen gelişti. Hukuk yapacak, yasa üretecek duruma geldiler. Kendileri için gerekli olan yasaları yapacak kurumlar bol miktarda var. Onun için artık artı şeriat yasalarına ihtiyaç yoktur. Çünkü boşlukları insanlar içtihatlarıyla doldurabilirler. Temel din yasaları da zaten tamamlanmıştır (Maide 3. âyet). Artık yeni din yasalarına ihtiyaç yoktur. Öyle ise yeni peygambere de ihtiyaç yoktur. Yalnız zaman içinde heyecanını kaybeden dine yeni soluk üfleyecek müceddidlere ihtiyaç vardır ki Peygamberimizin ifadesiyle her çağda müceddidler gelmiştir ve gelmeğe devam edecektir.

Tabii bu dediklerim dünyamız açısındandır. Şayet başka gezegenlerde insanlar varsa onlara da elbette peygamberler gönderilir. Allah kullarını başıboş bırakmaz.

Peygamberlerin sayısının 124 bin veya 224 bin olduğu hakkındaki rivayetlerin esası yoktur. Bunların hepsi uydurmadır. Çünkü Yüce Allah, peygamberlerin kimini Hz. Muhammed’e bildirdiğini, kimini de bildirmediğini belirtmiştir: Andolsun biz, senden önce de elçiler gönderdik. Onlardan ki­mini sana anlattık, kimini de anlatmadık(Mü’min: 78)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş