EV KREDİSİ *** ÖZÜRLÜNÜN ABDESTİ PDF 
Perşembe, 08 Haziran 2023 00:00

EV KREDİSİ

Hocam selamünaleyküm, ben ... ilk evim kampanyasından Ziraat Bankasından kredi çekeceğim 15 yıl için ...

Ben bu ödemenin enflasyon altında kalıp kalmadığını nasıl anlayacağım faize bulaşıp bulaşmadığımı nasıl hesaplayacağım?

Aylık verdiğim taksitler üzerinden mi?

Yoksa 15 sene sonra borcumun bittiği günün enflasyonunu ve o gün ödediğim toplam parayı mı hesaba katacağım? 

Hocam cevaplarsanız çok sevinirim daha çekmedim sizin cevabınıza göre hareket etmeyi düşünüyorum günaha girmek istemiyorum. 

Birde bankanın istediği oran olan ... Enflasyon karşılığı nasıl hesaplanır? 

Cevap : Böyle ince hesaplara girmeğe gerek yoktur. Kredi veren banka zengindir, çıkarı olmasa kredi vermez. Sen de alacağın kredi ile ev satın alacaksın. Şimdi aldığın bu evi 10 yıl sonra bu fiyatla alman mümkün değildir. Kredi ile almakla zarar etmiyor, kâr ediyorsun, ev sahibi oluyorsun. Sen de kazançlısın. Burada karşılıklı menfaat var. Kredi veren kâr ediyor. kredi alan kâr ediyor. Kanaatime göre bu işlem haram olan ribaya girmez. Riba fakire verilen ödünçten kat kat fazlasıyla kazanç sağlamaktır. Kredi işleminde böyle bir şey söz konusu değildir. Ayrıca devletin vatandaş lehine çıkardığı yasalar mübah sayılır. Benim kanaatim budur. Sen yine de kendi vicdanına danış. Zaten ben ne söylesem yine vatandaş kredi alıp ev sahibi olacaktır. Böyle kılıflar aramaya gerek yoktur. 

 


 

ÖZÜRLÜNÜN ABDESTİ

Makattan gelen renksiz sıvı akıntı abdesti bozar mı bu sıvı namaza engel necaset midir?

Cevap: Evet makattan gelen veya önden gelen akıntı abdesti bozar. Eğer bu sık oluyorsa siz özürlü sayılırsınız. Her namaz vakti için bir abdest alırsınız. O namaz vakti içinde abdestiniz geçerlidir. Ne kadar sıvı gelirse gelsin namaza engel olmaz. Vakit çıkınca yeniden abdest alırsınız. Her abdest, o namaz vakti için geçerlidir. 

Makattan gelen akıntı elbette necistir, Ama özür sahibi iseniz sizin namazınıza engel olmaz.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş