Salâvat ısmarlama, şefaat ticareti *** Zekât sadaka farkı *** Can-ü gönülden teşekkür
Pazartesi, 18 Haziran 2012 00:00

Salâvat ısmarlama, şefaat ticareti

Çok önemli bir sorun hocam !!! Çevremde çok yaygın olan bir şeyi soracağım: 20 - 30 kişi toplanıp aralarında bölüşerek 100 bin salavat okuyor; sonra Peygamberimize hediye olarak yolluyorlarmış. Böylelikle ahirette ondan şefaat istemeğe yüzümüz olur diyorlar. Bana da iki üç bin okumamı söylediler. Ben çekimser kaldım. Bir de örneğin her hafta çarşamba günü on yedi defa Duha Suresini okursan üç çarşamba sonra iş bulursun diyorlar ve benzer şeyler. Allah için bize İslam’ın Kur’an’ın ne istediğini söyleyin hocam! Kur’ânda İslam’da Peygamberimiz de bu uygulamalar var mı? Bunlar neye dayanıyorlar? Şimdiden Allah razı olsun. İyi çalışmalar. A. O.

Cevap: Allah'a andolsun ki bu yazdıklarınız hurafedir. Hz. Peygamber'e salavât okuyan okur. Şu kadar bin salavâtı bölüştürerek okumak hurafenin ve bid'atin en çirkinidir. Ne şefaati kardeşim, salavât okumakla şefaât kazanılmaz. Peygamber'in yolunda giden cennete girer, işte şefaat, Hz. Peygamber'in, cennete giren kimsenin yanında olmasından ibarettir. Yoksa suçlu insanı, salavât okumakla Peygamber cezadan kurtaramaz. Bu tür düşünce Kur'ân'a taban tabana zıttır. İşte Bakara Suresinin 254. âyeti, dikkatle düşüne düşüne oku. "Ey inananlar, ne alışverişin, ne dostluğun ve ne de şefâatin olmadığı gün gelmezden önce, size verdiğimiz rızıktan (Allah için) harcayın. Kâfirler, zâlimlerin tâ kendileridir.", Bakara Suresinin 48. âyeti: "Ve öyle bir günden sakının ki, o gün hiç kimse, kimsenin cezasını çekmez (borcunu ödemez); kimseden şefâat (aracılık, iltimas) da kabul edilmez; kimseden fidye de alınmaz ve onlara hiçbir yardım yapılmaz."

İşte Kur'ân böyle söylüyor. Bu hurafeciler İslam’ı bozmak için şeytan tarafından görevlendirilmişler sanki. Yapmayın o şeytan öğütlerini. Size tavsiyem budur. Yoksa böyle böyle mübarek dinin safiyeti bozulacak. Zaten bozuldu ya. Allah dinini korusun bu hurafecilerin elinden ve dilinden.


 

Zekât sadaka farkı

Değerli hocam zekât ve sadaka arasında fark var mı? Zekât sadaka olarak verilebilir mi? Allah size sağlıklı uzun ömür versin. Saygılar. T. Öztürk

Cevap: Zekât dini bir vergidir. Verilmesi zorunludur. Sadaka ise insanın gönlüne, isteğine kalmış bir yardımdır. Zekâtın miktarı bellidir ama sadakanın miktarı belli değildir. Kişi, gönlünden geldiği kadar verir.

 


 

Can-ü gönülden teşekkür

Hocam, Allahü Zülcelal’im sizden razı olsun inşallah. İyi ki varsınız. Sizin sayenizde dinimin ne olduğunu öğreniyorum. Yıllarca içimi kemiren anlayamadığım hurafelerden arınıyorum; hak ve duru İslam’ı öğreniyorum. Cenabı Allah ömrünüzü uzun eylesin. Size ihtiyacımız var. Ellerinizden tüm kalbimle öperim.(kalbin de ne olduğunu sizden öğrendim. İnşallah nasip olur da bir gün gerçekten öperim.)

Cevap: Teşekkür ederim Burhan Bey, Allah her iki cihanda muradınızı versin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş