AÇIKÇA İFTİRA OLAN BİR YAZI : SUUDİ ARABİSTAN’DA İSLAM'IN UYGULANMASI (2) PDF 
Çarşamba, 07 Haziran 2023 00:00

AÇIKÇA İFTİRA OLAN BİR YAZI : SUUDİ ARABİSTAN’DA İSLAM'IN UYGULANMASI (2)

(...dünden devam)

Ama Suudi Arabistan'da İmamlar, Daru'l-İfta denilen Dini araştırmalar, Fetva Davet ve İrşad başkanlığına bağlıdırlar. Hepsinin de maaşı vardır. Maaşsız adam nasıl yaşayacak? 

Orada tarikatlar ve tasavvuf kabul edilmez ama pekâlâ şahısların inancına da müdahale edilmez. Pekâlâ orada tarikat mensupları vardır. Öyle bir toplantı yasağı olduğunu görmedim. Camilerin altında ticarethane yoktur ama camiler çarşıların içinde her taraf ticaret hane ile doludur. 

Medyum olduğunu söyleyen kişinin kellesi gidermiş. İftira. Mahkemesiz kimsenin kellesi alınmaz. Kelle almak öyle kolay değildir. Ancak böyle şeyler yasaktır. Çünkü Kur’ân’a göre gaybı Allah’tan başka kimse bilmez.

Hele: “Suudi Arabistan camilerinde; derneklerin, kişilerin para toplaması yasaktır. Buna yeltenenlerin mahkeme kararına gerek olmadan elleri kesilir.” Yalanın daniskasıdır.

Cami’lerde para toplamak yasak değil, ama müsaadeye bağlıdır. Bu konuda Daru’l-ifta’dan veya onlar aracılığıyla müsaade almak gerekir. Bunun için uzun zaman uğraşmak gerekmez. Eğer gerçekten İslâm’a hizmet babında para toplanacaksa müsaade ederler. Ben bizzat Almanya'da bir ilim kuruluşu için müsaade alıp cami’de para toplama müsaadesi almıştım. 

Bu yazıyı yazanın asıl maksadı nedir, onu bilmem ama yazı, iyi niyete yorulacak tipte bir yazı değildir.

Suudi Arabistan’da kız İmam Hatip Lisesi yoktur iddiası ise yalanın da yalanıdır. Orada Kulliyyetu’l-Benât (Kızlar Fakültesi)ndan ayrı olarak Usulu’d-Dîn ‘yani İlahiyat Fakültesinde Kızlar bölümü vardır. Burada üstadlar (hocalar) televizyon aracılığıyla ders anlatırlar. Bu dersleri kız öğrenciler dinler, gerektiğinde hocadan sorular sorarlar. Hoca da cevaplar. Ancak hoca kızları görmez ama kızlar hocayı ekrandan görürler. Ben bizzat Kulliyyetu’l-Benat’ta kız öğrencilere ders verirdim. Kuveyt’te ve Katar’da ise kız öğrenciler başları örtülü olarak derse girerler. Doğrudan üstadı dinleyip ders alırlar. Kuveyt’te de kız öğrencilere ders vermiştim.

***

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş