MAKAM-I MAHMUD VE ŞEFAAT ANLAYIŞI *** HERKES CEHENNEMİ GÖRECEK Mİ? PDF 
Çarşamba, 31 Mayıs 2023 00:00

MAKAM-I MAHMUD VE ŞEFAAT ANLAYIŞI

Sn. Muhterem Hocam Prof. Dr. Süleyman Ateş, İsra 79 ayeti bağlamında Makam-ı Mahmud konusunun derhal sizin de bildiğiniz üzere meşhur; Müslümanların Peygamber Peygamber dolaşıp en sonunda Hz. Peygamber (s.a.v.) e giderek bunun bir genel şefaate dönüştürülmesi hadisi konusunda görüşünüzü merak ediyorum. Bu hadis sizin de bildiğiniz gibi oldukça uzundur ancak problem var gibi gözüküyor. Kâfirler ve münafıkların cehennemden Kur’ân’a göre çıkmaları mümkün gözükmemektedir, hatta ebedi kalacaklardır. Müslümanların durumu ise mizana bağlıdır. İlahi mizanda Günah yönü ağır basanların cehenneme gideceği aşikârdır. Allah (C.C.) adildir. Bir defa hesap görüldükten sonra insanların ortalıkta dolaşması diye bir şey olmaz. Hele Peygamberlere bizi kurtar diye yalvarmaları da düşündürücüdür. Çünkü kimden kurtaracaklardır? Allah (C.C.) den mi? Peygamberler hâşâ sanki Allah (C.C.) den daha fazla güçlü gibi bir yanılgı da ortaya çıkar. Ama her şey bittikten ve herkes yerini bulduktan sonra ve günahkâr müminler için günahları kadar kaldıktan sonra Şefaat olması ve Cennet’e Allah (C.C.) izniyle giriş kabul edilebilir. Allah (C.C.) ezeli iradesiyle izin verdiklerinin şefaatiyle ve/veya kendi keyfiyle müminleri cehennemdeyken de çıkarabilir. İzin verdikleri arasında Hz. Peygamber (s.a.v.) de vardır. Kur’ân’da bile Allah (C.C.) den başka şefaatçi arayanların ne durumda oldukları hakkında sert ifadeler vardır. Bu konularda ve genel şefaat anlayışı hakkında açıklama getirirseniz memnun olurum. Allah (C.C) her daim sıkıştığınızda yardımcınız olsun. Saygılarımla...

Cevap: Böyle senaryolara inanmıyorum. Âhiret ahvalini sadece Kur'ân'ın anlattığı kadar biliriz. Öyle kapı kapı şefaat dileme senaryolarına inanmıyorum, vesselam.

 


 

HERKES CEHENNEMİ GÖRECEK Mİ?

Hocam herkes cehennemi görecek ya da duyacak mıdır??

Cevap: Cehennemi suçlular görecek ve içine gireceklerdir. Ama suçsuzlar cennettedirler. Onlar cehennemdekilerin durumunu görür ve bilirler ama onun içine girmezler. Gerçi Meryem Suresinde: "71- İçinizden oraya gitmeyecek hiç kimse yoktur. Bu, Rabbinin üzerine aldığı kesin borçtur." buyurulmaktadır ama burada hitap Peygambere uymayan, Hak çağrısını dinlemeyen putatapar kimseleredir. Onlar cehennemle tehdidedilmektedirler. Nitekim bu âyetten sonra gelen 72'nci âyette "Sonra korunanları kurtarırız ve zâlimleri öyle dizüstü çökmüş olarak bırakırız." buyurulmaktadır. Yani cehennemi herkes görür ama suçlular içine atılır, korunanlar ise kendileri için hazırlanmış, kapıları da ardına kadar açılmış cennete götürülürler.

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş