GÜNAHIN AFFI TEVBE VE İSTİĞFARA BAĞLIDIR *** HARAM OLAN, AKITILMIŞ KANDIR PDF 
Pazar, 28 Mayıs 2023 00:00

GÜNAHIN AFFI TEVBE VE İSTİĞFARA BAĞLIDIR

Selamünaleyküm Süleyman Hocam, size bir sorum olacaktı:

Hac veya umrede günahlarımızın kul hakkı hariç tamamen affolunduğu söyleniyor. Bunlara kılmadığımız kaza namazlarımızın günahları da dahil midir?

Cevap: Namaz kılmamak büyük günahtır. Bile bile kılınmayan namazların kazası diye bir şey yoktur. Onun keffareti tevbe ve istiğfar etmek ve bir daha namazı kasten bırakmamaktır. Hac veya umre yapan, gönülden tevbe etmişse günahları affolur. Günahın affı için ille hac ve umre yapmak şart değildir. Süleyman Çelebi'nin dediği gibi:

Bir kez Allah dese aşk ile lisan,

Dökülür cümle günah misl-i hazan.

: Kul, gönülden bir kez “Allah!” dese, bütün günahlar güz yaprağı gibi dökülür.

Yeter ki kul, içtenlikle Allah'a yönelsin, O'ndan af dilesin.  Hac ve umre yapan da gönülden tevbe ederse günahları affolunur ama gösteriş veya gönül eğlendirmek için seyahat yapanların durumunun ne olacağını bilemem. Hacı unvanı almak için hacca gidenlerin durumunu Allah bilir. Hacca giden adamın Kur'ân'ın emrettiği biçimde yaşaması, örnek insan olması gerekir.


HARAM OLAN, AKITILMIŞ KANDIR

Hocam kan yemek içmek haramdır bunu biliyorum, mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum. Şimdi diyeceksin ki kan mı içiyorsun? Demek istediğim dişim ya da diş etim kanadığı zaman bunu tükürüyorum ya da elma ya da meyve yerken kanlı olan kısmı yememeye çalışıyorum... Hocam bu şekilde meydana gelen kanamalarda cüzi miktarda kan helaldir ya da caizdir demek ve o tükürüğü yutmak ya da meyvenin o kısmını yemek günah olur mu?  insanı dinden çıkarır mı??

Cevap: Siz hep işin kabuğuyla uğraşıp duruyorsunuz. Ruhuyla değil. Kardeşim haram olan kan, kesilen hayvandan akmış olan kan. Bu kan pislenir, mikroplanır. Ölü eti yemek nasıl haram ise havyandan akmış olan kan da haramdır. Araplar kanı da pişirip yerlerdi. Senin dişinden gelen kan, dışarıdan alınan kan değil, kendi içindeki kandır. Dişinden çıkmış olanı tükürmeden yutarsan bu haram değildir. Ama zararlı olup olmadığını bilemem. Mikroplu değilse zararsızdır ama mikroplu ise elbette zarar verir. Özetle haram olan kan, dışarıya akmış, bir kaba biriktirilmiş olan kandır. Onu yemek haramdır. Ama damardan enjektörle alınıp hastalara veya kansızlara verilen kan haram değildir. Çünkü Kur'ân akıtılmış kanın haram olduğunu söylüyor.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş