Baykurt Bey’in rüyası *** Nesh *** Motamot lafzıyla gelen hadisler
Cuma, 22 Haziran 2012 00:00

Baykurt Bey’in rüyası

Saygıdeğer Süleyman Ateş Hocam' a, Hocam, öyle tabirler, kalıplaşmış sözler var ki, bunlara üzülmemek elde değil... Mesela Allah'ın sopası yok ki, Allah, zaman ve mekândan münezzehtir, gibi...

Bunlar, ALLAH'ın sopasının kendileri (her şey) olduğunun farkında olmadığı gibi, zamanın ve mekânın da Allah'ta mündemiç olduğunu bir türlü idrak edemiyorlar.

Siz, tatildeydiniz. Bir gece, kafamda binbir soru ve bunlara cevap ararken, uyumuşum... Karşımda siz varsınız. ''Allah, mekândan münezzeh diyorlar, hâlbuki. Sonsuz-sınırsız, mekân O'nun. Ve o mekândan bizlere de sunuyor... Biz ve her şey o mekândayız. Ayrı gayrı yok... Birlik var... Her şey O ... O her şey ... diyorsunuz

Uyandığımda size mesaj yazdım.

Dün, sabaha yakın rüyamda, bir Bayan ''Süleyman Hoca gibi düşünüyorsun, kendisi işte orada '' dedi... Sizi gördüm ve uyandım. Bu hali Muharrem'i arayıp söyledim ve Hocamız burada mı, dedim. O da, ''Bugün cuma namazına gel, kendisini gör'', dedi... Ve Allah'a şükürler olsun, görüştük.

Hocam, insan bazen taşıyor. Bu ahvalde yazmak da içimden geldi ve sizinle paylaşmak istedim. Sağlıklı çok yaşayın. Allah'tan dileğimiz budur.
Saygılarımla.

Cevap: Sevgili Baykurt Bey, sizin gönül gözünüz açık, bu Allah'ın size bir lütfu. Bize yakınlığınız da belli. Öyle olmasa o rüyaları görmezsiniz. Demek ki bu fakiri de Allah bir kenara atmış değil, bize de teveccühü var. O'na binlerce şükrolsun. İnşaallah, er veya geç bir gün ebediyyet âleminde o mutluluk dergâhında beraber oluruz, sevgili Peygamberimizle beraber. Allah bizi onun beraberliğinden mahrum eylemesin. Selam ve sevgilerimle gözlerinizden öperim.


 

Nesh & Motamot lafzıyla gelen hadisler

Sayın hocam size 2 soru sormak istiyorum...

1- Mücadele Suresinin 13. Âyeti, aynı surenin 12. âyetini nesh mi ediyor?

2- Bizlere ulaşan hadislere, motamot kendi lafzıyla (söz kalıplarıyla) yani kelime kelime ulaşmak olası mıdır, bu mümkün olabilir mi? Yoksa Hadisler genellikle manaları itibariyle mi günümüze kadar gelmiştir? H. Baran

Cevap: 1.Kur'ân'da birbirini nesheden, yürülükten kaldıran âyetler yoktur. Bunlar saçma ve Kur'ân'a aykırı sözlerdir. Her iki âyetin hükmü de uygulanabilir. Birincisini uygulayamayan, ikincisinin hükmünü uygular. Çünkü Kur'ân bu hususta insanlara kolaylık getirmiş: "Sözü dinleyip en güzeline uyanları" övmüştür.

2. Motamot lafzıyla gelen hadis çok azdır. Parmak sayısını geçmez. Hadislerin hemen tamamı mana itibariyle, yani dinleyenlerin anladıkları şekliyle aktarımlarıdır. Süfyân-i Sevrî: “Bizim hadisleri, kendi lafızlarıyla aktardığımızı sanan yanılır. Biz duyduğumuzu, kendi anladığımız ve bellediğimiz biçimde aktarırız” demiş, bu suretle rivayetçilerin, hadisleri mana olarak aktardıklarını anlatmak istemiştir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş