Boşanmaların artması *** Âyetlere rastgele cümleler katmak...
Perşembe, 21 Haziran 2012 00:00

Boşanmaların artması

Pek muhterem hocaların hocası Süleyman ATEŞ hocam, camilerde, hele cuma günleri namaz için yer bulunmuyor. En önemlisi sayısı bilinmeyecek kadar Kız Kur’an Kursu var. Ama boşanmalara bakıyoruz, dindar kesimden, hele örtülü kesimden o kadar çok boşanma var ki. Sanki ey sosyeteler yalnız siz mi boşanırsınız, bakın biz de boşanıyoruz dercesine artış var. İmam Hatipten ve Kur’an kursundan mezun olanlardan Feminizim Delileri var. Çıldırmışlar var. Kurslarda “kaynanalara su vermeye mecbur değilsiniz” diye bilgi veriliyor. “Çocuklarınızı emzirmek zorunda değilsiniz” ders olarak okutuluyor. Ve bunlar kabul görüyor. Hâlbuki köpekler bile yavrularını emziriyorlar. K. Maraşta 2008 yılında 2000 üzeri boşanma oldu, bunun çoğu örtülüler.. Zati alilerinin de bildigi bu meseleyi tekrar etmiş oldum. Selam ve dualar. Ahmet T.

Cevap: Ahmet Bey’in düşüncelerine ve endişelerine katılıyorum. Doğrudur, son zamanlarda kimi bağnaz kesimlerde böyle söylemler oluyor. Hatta kadının, kocasına yemek yapma mecburiyeti olmadığını söyleyenleri de duyuyorum.

Kadın evin yönetimiyle, erkek de ailenin nafakasını sağlamakla yükümlüdür. Kur’ân, sâliha kadınların, namusunu koruyan, itâatkâr insanlar olduğunu; dikkafalı olmadıklarını vurgular. Öyle kendi başına buyruk, kocasından hizmet bekleyen, fakat kendisi hiç hizmet vermeyen, çocuğunu dahi emzirmeyi görev bilmeyen kadınlardan hayır gelir mi? Böyle bir yuvada mutluluk olur mu? Eğer kimi aşırı uçlar kızlarımıza bu tür düşünceler aşılıyorlarsa çok yanlış yapıyorlar. İslâm eğitimiyle yetişmiş kadın, ailesine, kayınpeder ve validesine hizmeti mukaddes bir görev bilir ve bu tür hizmetleri yüksünmez, tersine bunlardan zevk alır. Çünkü yaşlı insanlara, büyüklere hizmet ve saygı Allah’a ibadet değerindedir. Cennetin, annelerin ayakları altında olduğunu vurgulayan Peygamberimiz: “Büyüğümüze saygı göstermeyen, küçüğümüze acımayan bizden değildir!”  buyurmuşlardır.


 

Âyetlere rastgele cümleler katmak saygısızlıktır

Sayın hocam, sizin yazılarınızı her gün okumanın tiryakisi oldum. Sizin verdiğiniz bilgiler, mesajlar bize kılavuz oluyor. Allah sizden razı olsun; dinimizi arı bir şekilde öğrenme imkânını buluyoruz

Sayın hocam, merak ettigim bir durumu sizden öğrenmek istiyorum: Camilerde namazdan sonra tesbih çektiren müezzinler (rabbena âtina ve rabbena vağfir lî) dualarını okurken araya ayette olmayan süsleme yaptıkları kelimeler koyuyorlar. Bunu imam efendiye soruğumuzda bu âyetleri dua niyeti ile okuduklarından âyetin içine katılan sözlerin zararı yok, diyorlar. Beni bu konuda aydınlatırsanız mutlu olurum. En derin saygılarımı sunar, Allah’tan sizlere hayırlı ömürler dilerim. K. Usta

Cevap: Ben âyetlerin içine âyet olmayan sözlerin katılmasını saygısızlık kabul ederim. Kaldı ki o katılan sözlerin de birçoğu anlamsızdır. Arapça bilmeyen cahiller öyle sözler katıp bazen gülünç duruma da düşerler. Önce âyetler okunmalı, eğer ilave dua cümleleri varsa ardından onlar da söylenmelidir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş