KUL HAKKI AFFEDİLMEZ Mİ? *** KADER *** ÂHİRETTE ALLAH'I GÖRMEK (1) PDF 
Salı, 02 Mayıs 2023 00:00

KUL HAKKI AFFEDİLMEZ Mİ? *** KADER *** ÂHİRETTE ALLAH'I GÖRMEK (1)

İyi günler dilerim hocam, ben kul hakkı konusunda nasıl hesap vereceğimizi ve Allah‘tan bağışlanma dilesek kul hakkından hesaba çekilmekten kurtulmak mümkün mudur?

Diğer sorum da kader acaba bizler bu dünyaya gelmeden evvel bile her şeyin nasıl gelişeceği neler yaşayacağımız önceden Allah tarafından biliniyor ve belli midir yani ben evlenemedim çok istememe rağmen nasip de yok mudur ki olmadı, yani bir şey duymuştum, her şey bizler yaşamadan evvel yaşanmış ve bitmiş Allah’ımız biliyormuş yani kaderi açabilirseniz çok sevinirim. Başka sorum da cennette hangi seviyeler vardır ve Yüce Allah’ın cemalini görebilmek mümkün müdür , teşekkür ederim, beni aydınlatırsanız çok sevinirim, değerli hocam. Allah sizden razı olsun hocam sizin tefsirinizi okumaktayım .., Allah size uzun sağlıklı ömürler versin dilerim...

Cevap: 1) Allah dilerse bütün günahları bağışlar. Bir âyette: Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz, bundan başkasını diledi­ğine bağışlar. Allah’a ortak koşan da gerçekten bü­yük bir günâh işlemiştir.” (Nisa: 48) buyurulmuştur.

Ancak hadislerde kul hakkının, kul helâl etmedikçe bağışlanmayacağı belirtilmiştir. Ancak bu hadisler, Nisa 48 ve “De ki: ‘Ey nefislerine karşı aşırı giden kul­larım, Allâh­'ın rahmetinden umut kesmeyin. Allah bütün günâhları bağışlar’." (Zümer: 53) âyetlerinin kesin hükümlerini sınırlayamaz. Çünkü Allah dilerse hakkı yenmiş insanlara büyük ödüller vererek haklarını bağışlatır. Kendisi bağışladıktan sonra artık bağışlamamaya mecali mi kalır?  

2) Kader Allah’ın ezelî bilgisi ve her şeyi bir hesaba, ölçüye ve plana göre yaratmış olması, olmuş ve olacak her şeyi bilmesi demektir. O’nun bilgisine sonradan bir şey eklenmez.

Allah’ın işi iki bölümdür. Biri, bir işi eksik ve fazla olmayacak bi­çimde ilk defa varlığa getirmesi ve yok edinceye veya değiştirinceye kadar onun varlığını sürdürmesidir. Diğeri de kökünü fi‘len, parçalarını da po­tansiyel olarak kendi tasarımının dışına çıkmayacak biçimde yaratmasıdır. Hurma çekirdeğine hurma ağacı, insan tohumuna insan olmasını, diğer hay­van tohumlarından da kendilerine benzer hayvanlar olmasını takdir etmesi gibi.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş