BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN (3) PDF 
Pazar, 23 Nisan 2023 00:00

BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN (3)

(...dünden devam)

Tayfunlar, depremler gibi göksel ve yersel felaketler ise dıştakı zorluklardır. Murâbata etmek de Allah’a bağlanıp zorluklara direnmektir. Nefsin dıştaki zor olaylara katlanması müsâbere ile ifade edilir. Türkçe’de sabra en uygun terim dayanma, müsâ­bereye en yakın terim de direnmedir. İnsan olayların içyüzünü bilmez. Hoşuna gitmeyen şey, hakkında hayırlı olabilir

“Hoşunuza gitmese de size savaş yazıldı (farz kılındı). Bazen hoşlanmadığınız bir şey, hakkınızda iyi olabilir ve hoşlandığınız bir şey de hakkınızda kötü olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara: 216)

Bu âyette hoşlarına gitmese de savaşın, mü’minlere farz kılındığı; hoşlarına git­meyen bazı şeylerin, yararlarına, hoşlarına giden bazı şeylerin de zararlarına olabileceği, işlerin içyüzünü ancak Allah’ın bildiği vurgulanmaktadır.

Evet, insan ne kadar bilgili olsa da onun bilgisi, ancak duyuların verilerine bağlıdır. Duyulara çarpan olaylardan gelir. Yargısı da görünüşlere göredir. Oysa Allah’ın bilgisi dışında kalan hiçbir şey yoktur.

Biz Rabbimizin her an, her nefes bin türlü nîmetiyle besleniyoruz. Bir nefes alış vücuda oksijen götürür; nefes veriş, vücutta biriken zehirli gazı dışarı atar. Bir nefes alışverişte Allah’ın bize iki lütfu, iki nîmeti var. Bir vakit de O’ndan bir sınavla karşı karşıya kalırsak elbette sabretmemiz gerekir.

Sabredersek acı olaylar tatlılaşır, Allah olayları hikmetle örmüştür. Bazen hayırlı sonuçları, görü­nüşte insanın hoşuna gitmeyen olaylara bağlamıştır. Şerri hayır yapacak yine O’dur. Allah tevbe edip güzel iş yapanların kötülüklerini iyiliklere çevirir.” (Furkān: 70) Meyveler güneşin karşısında dura dura tatlılaşır. Hakk’ın rızâsı karşısında duranlar da ruhen olgunlaşır, iki cihânın mutluluğuna ererler.

Bu duygularla tekrar bayramınızı kutlar, sağlık ve huzur içinde nice bayramlara! Derim.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş