BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN (1) PDF 
Cuma, 21 Nisan 2023 00:00

BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN (1)

Allah’a hamdolsun, bir bayrama daha kavuşmuş bulunuyoruz. Bayramınız mübarek olsun. Bay­ramlar sevinç günüdür. Kardeşliğin perçinleneceği, kırkınlıkların, küskünlüklerin unutulup mü’min­lerin kardeşçe birbirlerine sarılacakları günlerdir. Küskünlerin temelinde dünya tutkusu, egoizm yani benlik, bencillik vardır. Dünya kimseye kalmaz. İnsanlar dünya tutkusu, menfaat, benlik, kibir ve gurur yüzün­den birbirlerini kırıyor, kavgalaşıyor, hattâ gerçekte beş para etmez dünya çıkarı için birbirlerini öldürmeğe kalkıyorlar. Oysa bir süre sonra kavgaya tutuldukları o çıkarlar yok olacak, mevkiler baş­kalarına geçecek, dünya hayatından ayrılan kişilere dünya çıkarı, malı mülkü hiçbir yarar sağlama­yacaktır.

Şairin dediği gibi:

Kimseye baki değildir, mülk-ü devlet sîm-ü zer

Bir harab olmuş gönüly ta’mirin etmektir hüner.

Asıl ma‘rifet gönül kırmak değil, gönül ta‘mir etmektir. Hz. Mevlâna gönül yapmayı bin kez hacca bedel görmüştür:

Dil bedest âver ki hacc-ı ekberest Ez hezârân Ka‘be yek dil bihter est

Ka‘be bunyad-ı Ḫalîl-i Âzerest      Dil nazargâh-ı Celîl-i ekberest

: Gönül yap ki gönül yapmak en büyük hacdır. Gönül yapmak binlerce hacdan üstündür.

Çünkü Ka‘be Hz. İbrahim’in yapısıdır. Oysa gönül yüce Allah’ın kapısıdır.

Bir Hadiste belirtildiği üzere tahtı göklere ve yere sığmayan Allah, mü’min kulunun kalbindedir.

Öyle ise şu bayram gününü fırsat bilip kırılmış gönülleri onarmaya çalışalım, küs­künlerle barışalım. Çıkar düşüncelerini, kibir ve gururu unutup birbirimize gönülden sarılalım. Sevelim, sevilelim. Ve elden geldiğince başkalarına iyilik yapalım.

Peygamberimiz (s.a.v.) insana dünyadan bir şey kalmaz. İnsan için kalıcı olan üç şey vardır: Bunlar: sadaka-i câriye, yararlı ilim ya da kendisine duâ edecek, rahmet gön­derecek salih bir evlad. Bıraktığı hayır ve hasenattan insanlar, canlılar yararlandıkça o hayrı yapmış olanın ruhu şad olur. Geriye insanların yararlanacağı güzel ilim, yararlı bilgi kitapları bırakan kimse de bıraktığı eserlerden, ya da öğrencilerden yararlanıldıkça ruhen sevap alır. Geriye bıraktığı salih çocuk da kendisine dua ettikçe, ya da güzel davranışlarıyla ebeveynine rahmet okunmasına sebeboldukça o güzel evladı bırakan kimsenin ruhuna sevap gider.

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş