Hıristiyan erkekle evlilik konusu *** İbadet mi seyahat mi?
Perşembe, 14 Haziran 2012 00:00

Hıristiyan erkekle evlilik konusu

Hayırlı akşamlar hocam, bana yardım ederseniz çok sevinirim çünkü vicdanim hiç rahat değil. Ben Almanya’da yasayan bir Müslüman’ım ve burada 3 ay önce bir Katolik Hıristiyan ile tanıştım. Kendisi benim ile evlenmek istiyor. Ben hiç evlenmedim, 32 yaşındayım, çok Müslüman ile tanıştım ama olmadı bazıları da yalancı çıktı. Ben bu ilişkiyi uzatmadan karar vermek istiyorum. Ben elimden geldiği kadar ibadetlerimi aksatmıyorum. Simdi benim bir Katolik bir Hıristiyan ile kurana göre ve günümüze göre evlenmem makbul mü? Ben kendisinin Müslüman olacağını sanmıyorum çünkü kendisi dindar bir Katolik, sünnete falan karşı. Önemli olan benim iyi bir insan olmam diyor. Milletler dünyaca karıştı ben de senin dinine karışmam diyor. Aynı zamanda Kur’ânı Kerim’de ve İncil’de temel değerler aynı diyor ama kendisi yeni İncili uyguluyor yani eski iİncili değil (Altes Testament). Bazı şeyleri beni çok korkutuyor, ölümden sonra yakılmasına falan karşı değil. Bunların haricinde kendisi iyi bir insan. Bir de ileride doğan çocukların kendileri karar versin dinine diyor, ikisini de örgensinler diyor. Ben tabi onların Müslüman olmalarını ve yetişmelerini istiyorum. Ne yapacağım bilmiyorum, lütfen bana doğru olanı anlatın, ben büyük haramdan korkuyorum.

Cevabınızı kısa zamanda bekliyorum. Sizden Allah razı olsun. Saygılarımla.

Cevap: Kızım evlenmek istediğiniz adam, kendi dininde kalmakla beraber Peygamberimizin peygamberliğini kabul ediyor, İslâm’a saygılı davranıyor ve çocukların da Müslüman olarak yetişmesine razı oluyorsa onunla evlenmekte bir sakınca yoktur. Eğer iki genç sorunsuz yaşayabileceklerine kani iseler bu konuda Kur'ân bir yasak getirmemiştir. Maide 5. âyete göre Kitap ehli kadınlarla evlenme müsaadesi açıkça var ama Müslüman kadınların, Kitap ehli erkekle evlenip evlenemeyecekleri hususunda bir şey söylenmiyor. Yani bu konuda olumlu veya olumsuz bir hüküm yok. Olumsuz hüküm yoksa o zaman bu evlilik yasak değil. Kimse din konusunda yasak getirme hakkına sahip değildir. Karar size aittir. Eğer mutlu olacağınıza inanıyorsanız evlenebilirsiniz.


 

İbadet mi seyahat mi?

Hocam, sizin yazılarınızı ilgiyle ve her gün yeni bir şeyler öğrenerek takip etmekteyim. İyi ki varsınız. Hocam benim sorum ya da merak ettiğim şu: geçen sene Allah kabul etsin, umre yaptım. Bu yıl da akrabalarım gidecek. Kitapçıkları okumaktan, bilgilenmekten bahsediyorduk. Söz umre yasaklarına geldi. Akrabalarım umre yasaklarının hiçbirini kabul etmiyorlar. Biz istediğimiz gibi gider, dua eder, ağlar geliriz; ne demek, yanlış yaparsak sadaka veya kurban kesmek, saç kesmek, bakın Araplar neler icat etmiş para için dediler. Benim bildiğim hurafelere en karşı olanlar Araplar ama çok bilgim olmadığı için yeterli cevabı da veremedim. Beni ve umreye gidecek yakınlarımızı da bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim Allah razı olsun sizden hocam. N. Yücel

Cevap: Haccın ve umrenin kuralları, ihramın sakıncaları ve bu sakıncaları çiğneyenlerin cezaları İslam fıkıh kitaplarında belirtilmiştir. Sizin umreci arkadaşlarınız bunları kabul etmiyorlarsa umreye gitmelerine de gerek yok. Onlar ibadet için değil, seyahat için bir de şöhret yapmak için gidiyorlar. Kimsenin keyfine karışamayız. Herkes istediğini yapmakta serbesttir. Ama her dinin ve her ibadetin kuralları vardır. Bu kurallara riayet, dine saygının gereğidir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş