ABDESTTE MESH KONUSU (1) PDF 
Pazartesi, 24 Nisan 2023 00:00

ABDESTTE MESH KONUSU (1)

Selamün Aleyküm hocam. Bir Şia kardeşimiz sizin videolarınızı izliyor sizi çok seviyor ve size sorular sormamı istemiş. Önceden verdiğiniz cevap için minnetdarız hocam. Sorularımız şöyle:

1.           Hocam mestler üzerine mesh yapmak caiz. Abdestli içen mestler ayağa giyilmeli diyorlar. Abdest almıyorum. Yalnız ayaklarımı yıkadım ve yıkadıktan sonra temiz ayaklar üzerine  mestleri ayağıma giydim. Şimdi diyorlar ki, sen mestler üzerine mesh yapamazsın. Neden?  Çünki abdestli içen mestleri ayaklara giymek şart. Hocam Peygamberimizden direk böğle bir hadis var mı ?  Böğle bir şart koşmuş mu yoksa alimlerin görüşü mü?

2.           Hocam Şialar abdest alırken ayaklarını yıkamaz ve her defasında çıplak ayağa mesh ederler. Abdesti olmayanın namazı yok diyorlar. Şimdi ayaklarına mesh edip kıldıkları namazlar Allah katında kabul olmuyor mu? ...

Cevap: Abdestin tanımını yapan Maide 6’ncı âyette hiç topuk kelimesi geçmez, iki aşık tabiri geçer. Âyetin orijinali şöyle: “Vemsehû bi-ruûsikum ve erculikum ilâ’l-Ka’bey: Meshediniz başlarınızı ve iki ka’ba kadar ayaklarınızı.”

Mâide 6. âyetin mânâsı aynen şöyledir: “Ey inananlar, namaza dur­­(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar elle­rinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı…”

Âyette yıkayın, emrinden sonra iki tümleç gelir: Yüzler ve dirsek­lere kadar eller. Bunlar yıkama organıdır. Meshediniz emrinden sonra da iki tümleç gelir: başlar ve aşıklara kadar ayaklar. Baş ve ayak da mesh organıdır.

Eğer ayaklar yıkama organı olsaydı, şöyle olması gerekirdi: “Yıka­yın: yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Meshedin: Başlarınızı.” Ama âyet böyle değil. Tam bir simetri içinde iki yıkama ve iki mesh organı saymaktadır. İki temel organın yıkanması, iki uç organın da meshedilmesi emredilmektedir.

Bunların Mesih organı olduğu, âyetin devamından da anlaşılmakta­dır. Çünkü âyetin devamında: “….su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün.” buyurulmaktadır. Teyemmüm sembolik bir temizlenmedir. Nitekim su bulunmadığı zaman insan, genelde kir, pas bulaşan ellerini temiz toprağa sürerek bir ölçüde temizlenir. İşte su bulunmadığı zaman yıkama organlarına teyemmüm edilir. Ama Mesih organları düşer. Ayaklara teyemmüm edilmesi emre­diliyor mu? Hayır. Eğer ayaklar yıkama organı olsaydı onlara da teyem­müm edilmesi emredilirdi.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş