HAYBER SEFERİNİN SEBEP VE SONUÇLARI (1) PDF 
Cumartesi, 15 Nisan 2023 00:00

HAYBER SEFERİNİN SEBEP VE SONUÇLARI (1)

Hocam merhaba, Hayber Savaşında ağaçların kesildiği, Yahudi kadın ve çocukların esir edildiği doğru mudur? Eğer doğruysa bu neden yapılmıştır? Köle, esir ve cariyelere sahip olmak İslam’ın eşitlik ve merhamet anlayışıyla bağdaşabilir mi? Yoksa Buhari'de Cihad bölümünde bile bulunan bu rivayetler Yahudilerin uydurmaları mıdır? ...

Cevap: Kardeşim niçin Hz. Peygamber’in o zamanki şartlar içinde yaptığı savaşlar ve uygulamalarla uğraşıp durursunuz? Peygamber'in fiziksel hayatı geçmiştir. Ama düşüncesi, kurmak istediği dünya düzeni, mantalitesi Kur'ân'da yansımaktadır. Kur'ân oku ve ona göre yaşa. İyi bir insan, iyi bir Müslüman olursun.

Bu vesiyle ile Hayber Seferinin sebep ve sonuçlarını özetlemek istiyorum:

Hayber Seferi, sebepsiz yere düzenlemiş bir sefer değildir. Medîne'den sürülmüş olan Yahûdî Nadîr Oğulları, Hayber'e gidip yerleştiler ve köylü olan o bölge Yahûdîlerinin lideri olup onlara İslâm düşmanlığı aşıladılar. Bu adamlar, yalnız oradaki Yahûdîleri kışkırtmakla kalmadılar. Gidip Mekke müşriklerini, Esed ve Gatafân kabi­lelerini de kışkırttılar ve Kureyş’in bu kabilelerle birleşip bü­yük bir ordu ile Müslümanların üzerine yürümesine sebeboldular. So­nuçta vuku­bulan Hendek Sava­şında Medîne'deki Yahûdî kabilesi Kurayza Oğullarını da kandırıp, onların, vaktiyle Müslümanlarla yaptıkları ittifak­larını bozarak müşrik ordusunun yanında yer almalarına neden oldular. Müşriklerin bir sonuç alamadıkları bu savaştan sonra Medîne, ittifaklarını bozarak Müslümanlara hıyanet eden Kurayza Oğullarından temizlenmişti. Fakat Şam yolu üzerinde verimli toprakları olan Hayber, hâlâ Müslümanların başına gaileler açmış bulunan Nadîr Oğulları Yahûdîlerinin barınağı idi. Onlar oralarda egemen oldukça da Müslümanların güvenliği tehlikede bulu­nu­yordu.

İşte bu mıntıkayı güven altına almak için Allah'ın Elçisi (s.a.v.), Hay­ber'e bir sefer yapmayı düşünüyordu. Fakat uygun zamanı bekliyordu. Hudeybiye barışı ile Kureyşin herhangi bir saldırısı önlenmiş, sıra Hayber bölgesinin güvenlik altına alınmasına gelmişti.

Ashâbına Hayber Seferine hazırlanmalarını emretti. Medîne yöresin­de oturan kabilelerden sadece gönüllü olanların gazâya katılmalarını istedi. Yedinci Hicret yılı Mu­harrem ayının sonlarında, Cumâdâ el-Ûlâ ayında Hayber üzerine yürüdü. Sabahleyin erkenden belleriyle, kürekleriyle tarlalarında çalışmak üzere evlerinden çıkan Hayberliler, birden bire karşılarında Müslümanları görünce:

– Muhammed ve ordusu! Deyip kalelerine kaçtılar. Allah'ın Elçisi (s.a.v.):

– Allahu ekber, Hayber yıkıldı! Biz bir kavmin alanına inersek "uya­rılanların sabâhı kötü olur!" dedi.

Sonra Recî‘ denilen yere vardı. Gatafânlılarla Hayber arasında karar­gâ­­hını kurdu ki Gatafân'dan Hayber'e gelebilecek yardıma engel olsun. Gatafânlılar Hayber'e yardım için yola çıktılar, bir konaklık mesâfe yürü­dülerse de korkup geriye döndüler.

Hayber nüfusça kalabalık bir yerdi. Kaleleri sağlam, ekonomileri iyi, silâhları çok idi. Müslümanlar Hayber'in fethinde hayli güçlük çektiler. Hayberlilerden birçok kimse öldüğü gibi Müslümanlar da birkaç şehîd verdiler.

Birkaç kaleden oluşan Hayber'de önce Nâim, sonra Ebû'l-Hukayk oğullarının kalesi olan el-Kamûs fethedildi. Birçok esîre (kadın tutsak) alındı. Huyey ibn Ahtab'ın kızı ve Kinâne ibn er-Rabî‘ ibn Ebî'l-Hukayk'ın karısı olan Safiyye de esîreler arasında idi.

(devamı yarın...)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş