NAMAZA NİYET BİD’ATI PDF 
Cuma, 14 Nisan 2023 00:00

NAMAZA NİYET BİD’ATI

Saygıdeğer Hocam, ilk önce, sonsuz saygılarımı sunar, rahatsız ettiğim için özür dilerim. Dini dokümanlardan araştırdım ama bulamadım. Konu, namaza başlamadan önce, “niyet etmek” ile ilgili. Örneğin; öğle namazı için:

İlk önce, dört rekât ilk sünnet kılıyoruz. Bunun için "Niyet ettim Allah rızası için, bugünkü öğle namazının ilk sünnetini kılmaya" diyoruz.

Arkadan dört rekât farzı kılıyoruz. Bunun için "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazının farzını kılmaya" diyoruz.

Daha sonra da, iki rekât son sünnet kılıyoruz. Bunun için de " Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazının son sünnetini kılmaya" diye niyet ediyoruz veya ben böyle biliyorum ve böyle yapıyorum. Hata var ise Allah affetsin.

Sayın hocam sorum şu:

Diyelim ki, o gün için ben, öğle namazının sadece farzını kılabileceğim. O zaman niyet nasıl olacak? Yine yukarıda arz etmeye çalıştığım gibi, “farzını kılmaya” mı diyeceğim? Yoksa sadece, "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazını kılmaya" şeklinde mi niyet edeceğim?

Beni bu konuda aydınlatabilirseniz, mutlu olacağım. Tekrar saygılarımı arz eder, sizi Allah'a emanet ederim. İsmet K.

Cevap: Doğrusu böyle sorulardan gına geldi bana. Nedir bu niyyet meselesine bu kadar kafayı takmak anlamıyorum. Herhalde insanlar niyyetin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Kardeşim, gözümün nuru niyyet söz ile söylenecek bir şey değildir, içten geçen düşüncedir. Namaz kılacak kimse, içinden namaz kılacağını geçirir. Hangi namazı kılacaksa onu bilmesi niyyettir işte. Öğle namazını kılacak kimse içinden öğle namazını kılacağını içinden geçirir. Allahu ekber diyerek namaza başlar, Artık "bugünkü, dünkü öğle namazı, akşam namazı" demeğe gerek yoktur. Bunlar Peygamberimizin yaptığı şeyler değildir. Anlamı ne? Siz iş yerine gitmek için evinizden hareket edince "Niyet ettim iş yerime, okula, fabrikaya gitmeğe" mi diyorsunuz? Ama birisi size sorsa ne yapıyorsun? Diye. İşe gidiyorum dersiniz. Niyet, ne yaptığını bilmektir. Söze, söz kalıplarına gerek yoktur. Demek ki ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz. İşte niyyet, kişinin ne yaptığını veya yapacağını bilmesidir. Böyle söz kalıplarına hiç değer vermiyorum. Ve ben hiçbir şey demeden kalkıp Allahu ekber diyerek namaza başlıyorum.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş