CANLARI İZLEYİP KORUYAN MÂNEVÎ GÜÇLER (10) PDF 
Pazar, 12 Mart 2023 00:00

CANLARI İZLEYİP KORUYAN MÂNEVÎ GÜÇLER (10)

(...dünden devam)

95 yaşındaki Şükriye Nine, depremden 101 saat sonra enkazın altından sağ çıktı. Çöken evde bir beton duvarın siper ettiği karyolasında 101 saat direnen 95 yaşındaki Şükriye Hanım, sonunda kurtarılmıştı. Hastanede kendisine bakan doktorun ifadesine göre insanın bu kadar uzun zaman aç susuz dayanmasının mu‘cize bir olay olduğunu söyledi.

1939 yılında henüz 13 yaşında iken Erzincan depreminde enkaz altında kalmış olan Melahat Özkurt, 48 saat sonra kurtarılır. Evlenip çoluk çocuk sahibi olan Melahat Hanım, İstanbul’a yerleşir, yazları da Yalova Zafer Sitesi’ndki yazlığında geçirir.

74 yaşında olan Melahat Hanım, 17 Ağustos 1999 depreminde de yine enkaz altında kalır ve tam 56 saat sonra sapasağlam kurtarılır. Radyo ve televizyonların duyurduğu haberi, Milliyet Gazetesi şöyle vermektedir: “‘Mu‘cize kadın’ Özkurt, enkaz altında 56 saat boyunca uyuduğunu ve rüyasında gördüğü, iki yıl önce ölen eşi Tahsin Özkurt’un kendisine yaşama direnci verdiğini söyledi.

Erzincan’da doğup büyüyen, Cerrahoğulları âilesinden olan Özkurt, ilk depremle 13 yaşında iken tanıştı. Erzincan’ı büyük zarara uğratan 1939’daki depremde enkaz altında kalan Özkurt, 48 saat sonunda enkaz altından sağ çıkarıldı. Ancak Özkurt, aynı depremde annesi ve babasını kaybetti. Babasının ölmeden önceki vasiyeti üzerine Özkurt’a dayısı baktı.

Aradan tam 60 yıl geçti. Özkurt, hayatındaki ikinci büyük depremi yaşadı ve yine enkaz altında kaldı. Temmuz başında İstanbul’daki evinden Yalova Zafer Sitesi’deki yazlığına taşınan Özkurt, deprem gecesi yatağından kalkıp kendini kurtarmaya bile fırsat bulamadı.

Depremin üzerinden iki gün geçtikten sonra enkazın başına gelen Japon kurtarma ekibi, içeride birinin olduğunu fark etti ve Özkurt, 56 saat sonunda ekibin başarılı çalışmalarıyla vücudundaki ufak tefek sıyrıklar dışında saapasağlam kurtarıldı.

Olayı duyup hastaneye koşan Özkurt’un, Fransa’da yaşayan oğlu Ahmet ve eşi Therese Özkurt, annelerinin kurtulmasının bir mu‘cize olduğunu ifade ederek ‘Bize öldü, diye haber geldi. Cenazeyi almaya geldik. Sapasağlam gördük. Çok mutluyuz’ dedi.”

Dilek adlı 14-15 yaşlarında bir kızcağız da depremden 6 gün sonra enkaz altından kurtarıldı. 5 gün hastanede yatıp, bir an önce âilesine kavuşmak için hastaneden ayrılan Dilek, enkaz altındaki durumu şöyle anlatıyordu:

– Dışarıda konuşanların seslerini duyuyordum. 5’nci günde dışarıda konuşanlar: “Yahu burada canlı yok, varsa bağırsın” dediler. Bağırdım, ama duymadılar. Sonra Allah’ın lütfuyla, Dileğin canlı olduğu fark edildi ve âilesinden dört kişinin enkaz altında can verdiği Dilek, depremden tam altı gün sonra kurtarıldı.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş