TAYYİB BEY ANISINA YAPILAN SEMPOZYUM (7) PDF 
Pazar, 22 Ocak 2023 00:00

TAYYİB BEY ANISINA YAPILAN SEMPOZYUM (7)

(...dünden devam)

Srebrenitsa’da tüyler ürperten bir katliam yapılmış. Katliamın amacı Boşnak Müslümanları Hıristiyanlaştırmak, kabul etmeyenleri de göçe zorlamak. Tam 8400 Müslüman’ı vahşice öldürmüşler. Bizi, Boşnak Müslümanların doldurulup öldürüldüğü, canlı canlı yakıldığı vaktiyle Akü Fabrikası olan içi boş, hayalet kokan bir binaya götürdüler. Katliamı gösteren bir Video kaseti izlettiler. Katliamı yaptıran canavar Sırp komutanın sözleri kulakları tırmalıyor; yürekleri parçalıyor: “İşte Türklerden intikam almanın zamanı geldi!” diyor bu canavar. Ve öldürüyorlar, Türk saydıkları Boşnakları. Çünkü onlar bütün Müslümanların Türk olduklarını sanıyorlar ve Müslümanlığı Türklükle eşit görüyorlar.

Dönüş yolunda rehberimiz bir kiliseyi gösterdi. Yakın zamanda yapılmış bir kilise. Sırplar bu Müslüman köyünü işgal edince bir kadının, zaptettikleri tarlası üzerinde bu kiliseyi yapmışlar. Savaştan sonra kadın, durumu Birleşmiş Milletlere şikâyet etmiş. Sırpların zorla tarlasını elinden alarak yaptıkları bu kiliseyi kendi mülkünde istemediğini, mutlaka bu kilisenin buradan sökülüp götürülmesini istemiş. Uluslararası kuruluş da hanımın isteği doğrultusunda karar vermiş. Sırplar, papazlar, aslında on bin Euro değerindeki bu tarlaya, yüz bin euro vermişler. Kadın razı olmamış. Artıra artıra fiyatı 1,5 milyon Euro’ya çıkarmışlar. “Burası da Allah’ın evidir, sen bu para ile başka bir yerde cami yaparsın” demişler ama asla razı olmayan kadın: “Ben burayı para ile satmam. Bir isteğim var. Onu yapsınlar, burayı parasız olarak bağışlayayım: Öldürdükleri kocamı ve oğlumu bana geri versinler, o zaman burayı bedava olarak onlara vereyim. Başka bir şekilde asla olmaz!” demiş. Ve çocuklarına da kendisi öldüğü takdirde burayı asla Sırplara vermemesini, mutlaka bu kilisenin buradan sökülüp götürülmesini vasiyet etmiş.

Yolumuza devam ettik. Saraybosna’da trafik yoğundu. Saat 17 civarında Endonezyalıların yaptırdığı bir Camide namaz kıldık ve Hava alanına geldik, Allah’ın izniyle saat 23’e doğru İstanbul’a döndük. Saraybosna’dan, Bosna Hersek’ten güzel anılar ve hasretlerle. Merhum hocamız Prof. Tayyib Okiç Bey, Allah’ın bol rahmeti ve nurlar içinde bulunsun!

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş