Namazda dünya için ağlamak ve âdet hali
Cuma, 17 Haziran 2011 01:00
Namazda dünya için ağlamak ve âdet hali

Hocam ben yaklaşık 10 yıldır 5 vakit namazımı kılıyorum. Normalde çok neşeli görünen biriyim. Acımı, derdimi sadece içimde yaşadığım için çoğu insan benim dertsiz, tasasız bir insan olduğumu düşünür. Yalnız kalınca özellikle de namaz kılarken her şey değişiyor. Çünkü bazen namaza durduğumda ağlamaya başlıyorum. Kendimi en huzurlu hissettiğim yer olduğu için diye düşünüyorum ancak namaz sırasında Allah için değil de kendi sıkıntılarım, hayatımda ters giden şeyler için ağlamak beni çok üzüyor. Sonra da dua ediyorum. Allahım, ben böyle şeyler için değil, senin yolunda ağlamak istiyorum diye. Böyle zamanlarda namazı yinelemem gerekiyor mu? Ancak ağlamaya başladım mı gerçekten susamıyorum, bu da beni kahrediyor. Bir de bir yazınızda kadınların adet hallerinde de namaz kılabileceklerini yazmışsınız. Her zamanki gibi normal abdestimizi alıp kılabilir miyiz, yoksa her vakit için boy abdesti mi almak gerekiyor? Öyle olması gerek diye duymuştum. Şimdiden teşekkürler Allah razı olsun.

Cevap: Namazda kendinizi Allah'a vererek kılmak gerekir. Allah'ı düşünmeğe yoğunlaşırsanız zamanla dünya için ağlamalarınız Allah aşkına dönüşebilir. Bütün güzellikler geçicidir. Mutlak Güzellikten başka. O'nu sevmek gerekir, O'na ulaşmak için aşk derecesinde O'nu sevmek gerekir.

Her ne olursa olsun siz namazınıza devam edin.

Âdet hali, ibadete engel değildir. Yani Kur'ân'da böyle bir yasak yok. Âdet hali cünüplük de değildir, bir mazeret durumudur. Her namaz vakti için sadece abdest alır, namazınızı kılarsınız. Boy abdestine gerek yoktur.