TAYYİB BEY ANISINA YAPILAN SEMPOZYUM (2) PDF 
Salı, 17 Ocak 2023 00:00

TAYYİB BEY ANISINA YAPILAN SEMPOZYUM (2)

(...dünden devam)

Dua tepesi Travnik kentinden sonraki bir kasabaya yaya 7 km. mesafede bir dağ üzerinde bulunuyor. Rivayete göre bir vakit yağmur yağmamış, sular kesilmiş. Ayvaz Dede isimli bir ermiş, bu tepeye çıkmış, 40 gün duâ etmiş. Nihayet kaya yarılıp dağın öbür tarafındaki ova görünmüş. Halk da suya kavuşmuş. İşte o gün bugündür burası, her yıl halkın toplanıp duâ ettiği yer olmuş.

Bu inanış efsane olsa da her yıl Bosna Hersek’in her yanından ve dünyanın çeşitli yörelerinden insanların buraya akın etmesine sebebolmakta, hem kasabadaki alışverişi canlandırmakta, hem de dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan birçok Bosnalının buraya gelip toplum kaynaşmasına, milli birliğin canlı tutulmasına yardım etmektedir.

Hava yağmurlu, yollar çamurlu ve binlerce kişinin tır­man­dığı yol çok kalabalıktı. Ben bu kalabalıkta yürümekten çekindim, gitmek istemedim. Hem efsaneye inanmadığımdan, hem de duâ için dağlara çıkmaya gerek görmediğimden arkadaşlara gelemeyeceğimi söyledim. Arkadaşımız Prof. Dr. Mehmet Hatib oğlu, Prof. Dr. Asri Çubukçu ve Prof. Dr. Şerefettin Gölcük de kalmayı yeğlediler. Diğerleri devam ettiler. Biz de üşümeğe başlamıştık. Bir camie geldik. Nispeten sıcaktı. Öğle vaktine de iki saat kadar kalmıştı. Orada 4 cüz okudum. Namazı kıldık. Gidenler geri geldiler ama hayli eziyet çektikleri, paçalarındaki çamurlardan ve bitkin hallerinden belliydi.

Dönüşte saat 23 olmuştu, istirahate çekilmenin zamanıydı. Ertesi gün, 28.06.2010 sempozyum oturumları başlayacaktı. Saat 9.00’da sempozyumun yapılacağı Kültür Merkezi Salonuna geldik. Açılış, protokol konuşmaları. Ardından saat 13 civarında Mezarlığa gittik. Önce Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’in kabrini ziyaret ettik. Kabrin yanında bir asker dimdik ayakta, eli göğsünde, saygı ile bekliyordu. Yağmur da çiseliyordu. Bosnalı Hafızlar Kur’ân okudular. Ben de duâ ettim. Duâda Bilge başkan Alia İzzet Begoviç’in zihinlere kazınması gereken bir cümlesini kullandım: “Allah’a and içerim ki bir daha asla köle olmayacağız!” “Ya Rabbi, dedim, senin uğrunda canı pahasına cihadeden, İslâm toplumunun özgürlüğü için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Alia İzzet kulunu Peygamberine komşu eyle. İslâm tapusunu taşıyan bu toprakları bir daha zalimlerin saldırısına maruz bırakma; Müslümanları koru!...”

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş