YEMİN KEFARETİ PDF 
Perşembe, 22 Aralık 2022 00:00

YEMİN KEFARETİ

Selamlar. Ben Hollanda’da yaşıyorum. Yemin kefareti vermek istiyorum. Yemin kefaretini Hollanda’daki fakirlere mi vermem gerekir yoksa Türkiye’deki fakirlere de verebilir miyim? Eğer yemin kefaretini yaşadığım ülke olan Hollanda’dan başka Türkiye’de de verebileceksem yemin kefareti miktarını Hollanda’ya göre mi yoksa Türkiye’ye göre mi hesaplamalıyım? Allah’a emanet olun...

Cevap: Ettiğin yemini nerede bozmuşsan oranın para birimine göre keffaretini verirsin. İstersen Hollanda'daki fakirlere verirsin, istersen Türkiye'deki fakirlere gönderirsin. Yemîni bozmanın keffareti ya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak, ya onları giydirmek veya bir köle azadetmektir. Bunları yapamayan üç gün oruç tutar. On fakiri doyurmak, onların her birine bir günlük yiyeceklerini sağlamakla olur. Yahut bir fakirin on günlük yiyeceğini temin etmek de olur. Onları giydirmek de öyle takım elbise değil, çıplaklığını örtecek bir külot ve entari denilen uzun gömlek giydirmektir. Artık kölelik bulunmadığı için köle azadı mümkün değildir. Kur'ân bu konuda şöyle buyurur:

"Allah sizi, yeminlerinizdeki lağvdan (kasıtsız olarak yaptığınız yeminler) ötürü sorumlu tutmaz. Fakat bilerek yaptığınız yeminlerden ötürü sizi sorumlu tutar. Bu (geleceğe bağlı yemini bozma)nın keffâreti: Ailenize yedirdiğinizin orta derecesinden on fakiri yedir(ip doyur)mak yahut onları giydirmek yahut bir boyunu (köleyi) hürriyete kavuşturmaktır. Bunu bulamayan kimse, üç gün oruç tutsun. İşte yemin ettiğiniz zaman, yeminleriniz(i boz­man)ın kefâreti budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah âyetlerini size böyle açıklıyor ki, şükredesiniz."  (Mâide: 89)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş