KÖPEK BESLEMEK PDF 
Çarşamba, 11 Ocak 2023 00:00

KÖPEK BESLEMEK

Soru: Sayın Hocam, Annemin size bir suali vardı. Cevaplayabilirseniz bizi çok memnun edeceksiniz. Kendisi yaklaşık 3 senedir evde köpek besliyor. Tek başına yaşadığı evde kendisine arkadaş olan bu köpekten vazgeçemiyor. Ancak 5 vakit namazını da ihmal etmiyor. Fakat çevreden çok farklı tepkiler alıyor. Kimileri bu durumun dinen kabul edilemez olduğunu söylüyor. Bu durumdan kendisi çok rahatsız.. Bu durum ile ilgili yorumlarınızı bekliyoruz. Saygılarımla ...

Cevap: Gerekli hallerde köpek beslemenin sakıncası yoktur. Ancak evin içinde köpek beslemek, İslâm geleneğine uymaz. Ama köpek anneniz için tek teselli kaynağı haline gelmişse ve onunla mutlu oluyorsa bir sakıncası yok. Hijyen şartlarına riayet ettikten sonra hayvana bakmanın ne zararı olabilir ki? Peygamberimizin, susuzluktan dilini sarkıtmış olan bir köpeği, kuyudan su çekip sulayan bir günah kadınının Allah tarafından affedildiğini söylemesi, hayvanlara bakmanın önemini ve sevabını yeterince anlat-maz mı? "Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, (onlar da) sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra (onlar), Rableri(nin huzûru)na toplanacaklardır." (En'âm: 38) âyetinde her hayvanın, tıpkı insanlar gibi sosyoljik bir toplum oluşturduklarını belirtmektedir. Ve "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah'a âidolmasın. (Allâh) onun durduğu ve emânet bırakıldığı yeri bilir. Bunların hepsi apaçık bir Kitaptadır." (Hud: 6) âyetinde de bütün hayvanların ve tüm canlıların rızkının Allah'a aidolduğu vurgulanmaktadır. Bu âyetler, insanları, hayvanlara bakmaya özendirmiyor mu? Madem hayvanların rızkı Allah'a aittir, onları Allah besliyor. O halde Allah'ın beslediği canlılara bakmak, onlara yardım etmek Allah'ı memnun eder.

Köpek hakkındaki olumsuz yargı, köpeğin kötülüğünden değil, kuduz olup hastalık bulaştırması olasılığından, bir de insanlara saldırıp yaralamasından kaynaklanır. Bu tehlikeler yoksa, köpek eğitilmiş ve veterinerce de kontrolü yapılmış ise beslemekte bir sakınca yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş