ZÂHÎRÎ VE BATINÎ İLİM (3) PDF 
Cuma, 30 Eylül 2022 00:00

ZÂHÎRÎ VE BATINÎ İLİM (3)

(...dünden devam)

Nitekim meteroloji olaylarını vukuundan önce tesbit de bazı özel âletlerle mümkün olmaktadır. Demek ki bu hâdise asıl ğayb alanından çıkmıştır. Ama tam dünyada da değildir. Dünya ile ğayb arasındadır. Bunu bazı gözler görebilir. Yoksa asıl ğaybi Allah'tan başka kimse bilemez.

Kalb etrafa bazı ışınlar neşrettiği gibi beyin de bazı ışınlar neşretmektedir. Bu ışınlar, insanın içinden geçen düşünceleri etrafa yansıtırlar. Ya da bu ışınlar, içten düşüncelere göre dalgalanır, şekillenirler. Tıpkı radyo ve televizyon dalgaları gibi bu ışınları da tesbit eden alıcı bir göz olursa karşıdaki insanın düşüncelerini o söylemeden görüp öğrenebilir. İşte insanda bilkuvve mevcudolan görünmez göz (basiret) bu görünmez ışınları tesbit gücüne sahiptir. Böyle bir gözü açık olan kimse, karşısındakinin içinden geçen düşünceleri sezebilir, anlayabilir.

Ruh sâfiyyet kazandığı zaman, ayna gibi kendisine vuran her şeyi yansıtır. Böyle bir ruh sahibi olan kimseye, bazen karşıdakinin hali akseder. Hattâ o kimse, yöneldiği insanın haline bürünür. Karşısına aldığı kimsenin hali, düşüncesi olduğu gibi ötekine geçer, bu suretle içinden geçen düşünceleri anlar.

Hâsılı bunlar, psikolojik olaylardır, yaşamakla bilinecek şeylerdir. Bilmiyoruz, izah edemiyoruz diye inkâr edemeyiz. Muhakkak ki bazı kimseler, manevi yeteneklerle bazı olayları bilirler. Keşif inkâr edilemez. Fakat bunda da ifrat doğru değildir. İnsan veli olunca her şeyi bilir sözü kabul edilemez. Allah ne bildirdiyse onu bilir. Keşfin şeriata uyması lâzımdır. Şeriata uymayan keşif ve ilhamın hiçbir değeri yoktur. İnsan keşfinde de yanılabilir. Keşifte insanın hayallerinin, düşüncelerinin etkisi vardır. Ruyalarda olduğu gibi. Bütün hayallerin, düşüncelerin etkisinden kurtulan keşif yanılmaz. Ama bir keşifte hayal ve düşüncenin etkisi olup olmadığını anlamak da imkânsız gibi bir şeydir. Onun için mi'yar kitap ve sünnettir. Bundan dolayı büyük mutasavvıflar: "Bir adamın gökte uçtuğunu, suda yürüdüğünü görseniz, amellerinin şeriate uyup uymadığına bakmadan ona aldanmayınız" prensibini koymuşlardır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş