DÜNYA, EVRENLE BERABER YARATILMIŞTIR? PDF 
Cumartesi, 17 Eylül 2022 00:00

DÜNYA, EVRENLE BERABER YARATILMIŞTIR?

Sayın hocam bilindiği üzere Kur’ân'da 41’nci sure olarak Fussılet Sûresi bulunmaktadır. Bu sure dünyanın ve evrenin yaratılışından bahsetmektedir. Özellikle bu suredeki 9, 10, 11, 12’nci âyetlerde bu konuya yer verilmiştir. Ancak bu surelerde özellikle 10 ve 11’nci âyetlerde, göklerin dünyadan sonra (11’nci âyet bu kelime ile başla­maktadır) yaratılmış olduğu gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

Sayın hocam bu konularda beni bilgilendirmenizi rica ediyorum. Şimdiden saygı ve sevgilerimi sunuyorum...

Cevap: “9- De ki: ‘Siz mi arzı iki günde Yaratan'a nankörlük ediyor ve O'na eşler koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.’ 10- Arza, üstünden ağır baskılar (sağlam dağlar) yaptı. Onda bereketler yarattı ve onda arayıp soranlar için gıdalarını (bitkilerini ve ağaçlarını) tam dört günde takdir etti (düzene koydu). 11- Sonra duman (gaz) halinde bulunan göğe yöneldi, ona ve arza: ‘İsteyerek veya istemeyerek (buyruğuma) gelin’ dedi. ‘İsteyerek (buyruğuna) geldik.’ dediler. 12- Böylece onları, iki günde yedi gök yaptı ve her göğe emrini (kanunlarını) vahyetti. Biz, en yakın göğü lambalarla ve koruma ile (koruyucu güçlerle) donattık. İşte bu, o güçlü, bilen (Allâh)ın takdiridir.” (Fussilet: 9-12)

Fussilet: 9’ncu âyette Allah'ın Arzı iki günde yarattığı, 10’ncu âyette Arzın dağlarını, bereketlerini, bitki ve ağaçlarını dört günde yarattığı, 12’nci âyette ise gökleri iki günde yarattığı buyu-rulmaktadır. Bunların toplamı sekiz gün eder. Oysa başka âyetlerde Allah’ın, gökleri ve yeri altı günde yarattığı buyurulmaktadır. Bu, ilk anda çelişki gibi gelirse de âyetler arasında çelişki yoktur. Gökler ve yer altı günde yara­tılmıştır. Allah'ın, göğe ve yere: "İsteyerek veya istemeyerek buy­ruğuma gelin, dedi, onlar da isteyerek buyruğuna geldik, dediler" sözünden yerin yaratılışı sürerken göklerin de yaratıldığı anlaşılır. Yani önce gökler yaratılmış, sonra yerin yaratılışına başlanmış değil, bütün gök cisim­lerinin aslı, hep beraber iki günde yaratılmıştır. Öteki gök cisimlerinin evrimi bizi fazla ilgilendirmediği için yüce Allah, bize Yerin evrim sürecini bildirmiştir. Yerin, dört gün içerisinde evrimleşerek canlıların yaşamasına elverişli duruma geldiğini haber vermiştir. Bu arada öteki yıldızlar da evrimleşmiş ve yedi gök altı günde evrimleşip bu hale gelmiştir. Yer nasıl iki günde yaratılıp ondan sonra dört gün (evre) içinde evrimleşmiş ise, gökler de öyle olmuştur. Âyetlerin sözgeliminden bu anlaşılmaktadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş