HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (6) PDF 
Çarşamba, 14 Eylül 2022 00:00

HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (6)

(...dünden devam)

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muham­med (sav)­in, Uhud­­’­­­­da düşmanın at­tığı oklarla dişi kırılıp yanağı, başı yaralanmıştı. Ken­­disi akan kanını silerken “Kendilerini Allah’a dâvet eden Pey­gam­berlerinin başını yaran, rubâiyesini (azı dişinin yanındaki dişini) kıran bir kavim nasıl iflâh olur?” diyordu.”

Başka bir rivayette de olayı gören Abdullah (ibn Mes‘ûd): “Ben Re­­sû­lullah’ın, bir taraftan kanını silerken, kavminin vurup yaraladığı bir pey­gam­berin öyküsünü anlatışını ve ‘Rabbim, kavmimi bağışla, çünkü on­lar bil­miyorlar!’ deyişini hâlâ görür gibiyim!” demiştir (Müs­lim, Cihâd: 104-105)

Arkadaşları, Allah Resûlünden, bu kötülükleri yapanlara bed­duâ et­me­sini önermişler, “Ben la‘netçi olarak değil, dâvetçi ve âlem­lere rahmet olmak üzere gönderildim!” demiştir (Şifa: s. 81). Ve buyur­muş ki: “La‘­net­çiler, kıyâ­met gününde tanık ve şefâ‘atçi olamazlar!” (Müs­lim, Birr: 86)

Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre Tufeyl ibn Amr ed-Devsî ve adam­ları, Allah’ın Elçisi’ne gelip Devs kabîlesinin isyân edip sözle­rinden dön­düklerini bildirmiş ve onlara bedduâ etmesini istemişler. Halkın, Devslilere bedduâ edeceğini sandığı Allah Elçisi: “Allahım, Devs’e hidâyet et, onları doğru yola getir!” diye duâ etmiştir (Buḫârî, Daavât: 51).

Allah’ın, yaratıklarına şefkat ve merhametini şu sembolik form ile anlatmıştır: “Allah, rahmeti yarattığı gün, yüz rahmet olarak yarattı. Dok­san­ dokuzunu kendi yanında tuttu, sadece bir tek rahmeti yara­tıklarına gönderdi. İmdi eğer kâfir, Allah katın­daki o bol rahmeti bilmiş olsa, cen­netten umut kesmez; mü’min de Allah katındaki azâbı bilse, cehennem ateşinden emin olmaz.” (Buḫârî, Rikak: Recâ babı)

Bir başka sözlerinde ise Allah’ın rahmetinin bolluğunu ve gaza­bının baskınlığını şöyle tanıtmıştır: “Allah, yaratıkları yarattığı zaman kendi eliyle kendisine şu kararı yazdı: ‘Rahmetim, gazabımı yene­cek­tir’!”

O Rahmet Peygamberinin dininde umutsuzluk yoktur. Çünkü Allah ona, rahmetinin gazabına baskın olduğunu kullarına müjde­le­mesini em­retmiştir: “(Allah) Buyurdu ki ‘Azâbıma, dile­di­ğimi uğra­tırım; rahme­tim ise her şeyi kaplamış­tır.” (A’râf: 156); “(Ta­rafımdan onlara) De ki ‘Ey nefislerine kar­şı aşırı giden kullarım, Allah'ın rah­metinden umut kesmeyin. Allah bü­tün günâhları bağışlar. Çünkü O, çok ba­ğışlayan, çok esirgeyendir’.” (Zümer: 53)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş