HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (5) PDF 
Salı, 13 Eylül 2022 00:00

HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (5)

(...dünden devam)

"İnananlar için hâlâ vakit gelmedi mi ki kalbleri Allah'ın Zikrine ve inen hakka saygı duysun ve bundan önce kendilerine Kitap verilmiş, sonra üzerlerinden uzun zaman geçmekle kalbleri katılaşmış, çoğu da yoldan çıkmış kimseler gibi olmasınlar?"(Hadid: 16) "Kalbleri Allah'ın zikrinden katılaşmış olanlara veyl" (Zümer: 22) gibi âyetler, katı kalb­liliğin, kuruluğun kötülüğünü mü'minlere anlatmaktadır.

Ashabı da özellikle ilk sahâbîler de kendisi gibi âhiret ağırlıklı yaşadı. Tasavvufun ilk kaynağı, Hz. Peygamberde ve ashabında görü­len zühd, takvâ, Allah sevgisi ve korkusudur. Yüce Allah onlar hak­kında: "Yanları yataklardan uzak kalır; korkarak ve umarak rablerine yalvarırlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan infak ederler." (Secde: 16),“Geceleri az uyurlardı, seherlerde istiğfar ederlerdi." (Zâriyat: 17-18), "Sîmâları, yüzlerindeki secde alâmetlerinden bellidir" (Fetih: 29) diyor.

Kur’ân-ı Kerîme Göre Hz. Muhammed adlı eseri­mizin sonuç kısmı

İşte Hz. Muhammed(s.a.v.)in hayatı böyle yönetim, ibâdet, zikir, okuma ve du‘â ile dolu idi. Allah sevgisi, onun bedeninin hücrelerine, ruhunun tâ derinliklerine kadar işlemişti. O, Allah’tan başka her şeyi, gölge, temelde bâtıl görüyor, O’nun için O’ndan başkasından O’na yöneliyordu. Bu düşün-cesini de “Bir şâirin söylediği en güzel beyt ‘Allah’tan başka her şey bâtıldır.’ sözüdür.” şeklinde dile getirmiştir (Buhârî, Rikak, bâbu’r-recâi mine’l-ḫavf).

Allah sevgisi, onu, çoğu kez beşerlik bilincinden çıkarıp Allah ile var olma (beka billâh) makamına yükseltmiştir. Kendisi bu makamı Al­lah’ın düşüncesi şeklinde şöyle anlatmıştır: “Kim benim sevdiğime düş­man olursa ben ona karşı savaş açarım. Kulum bana, en çok üstüne farz kıldığım ibâdetlerle yaklaşır. Nâfile ibâdetlerle de bana yaklaşmağa devam eder. O kadar yaklaşır ki ben onu severim. Ben onu seversem, onun işit­tiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli, yürüdüğü ayağı olurum. Benden bir şey istese veririm, bana sığınsa onu korurum. Ölümden korkan mü’min kulumun canını almakta tered­düdettiğim kadar hiçbir şeyde tereddüt et­mem. Çünkü ben onun üzülmesini istemem.” (Buḫârî, Rikak: 38)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş