HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (3) PDF 
Pazar, 11 Eylül 2022 00:00

HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (3)

(...dünden devam)

Kalbi etkilemeyen, kalbde huşu, incelik, merhamet, sevgi, şefkat uyandırmayan, ahlâkı düzeltmeyen ibadetler; Kur'ân'ın, yapanlarını övüp cennetle müjdelediği ameller değildir. Çünkü ibadet ve amelden mak­sat, bilinçsiz olarak bazı hareket ve sözleri yinelemek değil, tak­vâdır. Yüce Allah: "Kurban edilen hayvanların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. O'na ulaşan, sizin tak­vânızdır" buyurmuştur (Hac: 37).

İslâm, güzel işlere, ibâdetlere, güzel ahlâka götüren îman­dır. "Na­maz, fuhuştan ve çirkin işlerden men eder.” ('Ankebût: 45). Sâhibinin ahlâkını düzeltmeyen, onu fuhuştan ve çirkin işlerden menet­meyen namaz, Kur'ân'ın tanımladığı namaz değildir.

"Takva ancak buradadır!” (Müslim, Birr: 32; Tirmizî, Birr: 18) deyip kalbini işaret eden Peygamber (s.a.v.): "Dikkat edin, vücutta bir et parçası vardır ki o düzelince bü­­tün vücud düzelir, o bozulunca bütün vücud bozulur. Dikkat edin, o kalbdir."(Buḫârî, İmân: 39; Müslim, Mü­sâkat: 107) buyurmuştur.

Gece namazını çok seven Allah'ın Elçisi: "Fecr vakti kılınan iki rek‘at namaz, bana dünyâdan ve dünyâda bu­­­lu­­­nan her şeyden daha hayırlıdır."(Buḫârî, Teheccüd: 10; Müslim, Müsâ­firîn: 96) buyurmuş­tur.

Geceleri o kadar namaz kılardı ki ayakta dura dura ayakları şi­şerdi. "Senin geçmiş ve gelecek günâhın bağışlanmadı mı?" denildi de: "Şükreden bir kul olmayayım mı?" dedi (Buḫârî, Teheccüd: 6, Tefsîr, sûre: 48/2; Müslim, Münâfikîn: 79-81).

Buyurmuşlar ki: “Her gecenin son üçte biri olunca yüce Rab­bimiz, en yakın göğe inerek der ki:

– Kim bana du‘â ediyor, onun du‘âsını kabul edeyim, kim benden is­tiyor, ona dileğini vereyim, kim benden mağfiret diliyor, onu bağışla­ya­yım?!” (Buḫârî, Teheccüd: ed-Du‘â ve’s-salât fâ âhiri’l-leyli)

Sade namazda değil, yattığı yerde dahi tefekkür ve tezekkürden geri durmamıştır: "Onlar ki ayakta, oturarak ve yanları üzerine yatmış iken Allah'ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşü­nürler: Rabbimiz, bunları boş yere yarat­madın. Seni tesbih ederiz. Bizi Cehennem azabından koru! (derler)" (Âl-i İmrân: 191). “Rabbini için­den, yalvararak ve korkarak hafif bir sesle sabah akşam zikret, gafil­lerden olma" (A'râf: 205).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş